Koper bo bogatejši za table z nekdanjimi poimenovanji mestnih trgov in ulic
"Če bomo imeli obvestilne table, ki bodo označevale stara imena, bo to še dodatna češnjica na torti, s katero se bomo našim obiskovalcem in zanamcem pohvalili, kje živimo," pravi vodja koprskega ...
Pri izbiri imen so se opirali na dokument iz leta 1884
Objavljeno: 12. september 2018 ob 21:29
Koper - MMC RTV SLO, STA

Koper
Koprska mestna občina je za projekt sicer namenila nekaj manj kot 10.000 evrov. Kot je v torek povedal vodja občinskega urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec, so se zgledovali po nekaterih drugih občinah. Foto: BoBo
Koper
V starem mestnem jedru Kopra bodo te dni začeli postavljati dodatne obvestilne table z zgodovinskimi in ledinskimi imeni trgov. Foto: BoBo

"Če bomo imeli obvestilne table, ki bodo označevale stara imena, bo to še dodatna češnjica na torti, s katero se bomo našim obiskovalcem in zanamcem pohvalili, kje živimo," pravi vodja koprskega občinskega urada za družbene dejavnosti in razvoj Timoteja Pirjevca o odločitvi, da v starem mestnem jedru postavijo dodatne obvestilne table z zgodovinskimi in ledinskimi imeni trgov.

Postavljanje dodatnih obvestilnih tabel se začne v teh dneh. V prvi fazi gre za nekdanja poimenovanja trgov, ki pričajo o bogati zgodovini in kulturni dediščini tega prostora, do konca leta pa naj bi z dodatnimi osmimi tablami opremili še prečne ulice v Čevljarski ulici.

V tej fazi bodo postavili 27 tabel, vendar bo tista na Titovem trgu pripravljena šele v naslednjih dneh, medtem ko bo tabla na Ukmarjevem trgu, kjer ni objektov, postavljena na poseben drog.

Trojezični napisi na prihajajočih tablah
Table v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku bodo opremljene tudi z občinskim grbom, tako da bo nedvoumno, da gre za dodatne, informativne table, ne pa za preimenovanje uradnih imen trgov in ulic, so poudarili na občini.

Predsednik občinske komisije za področje toponomastike Damian Fischer je povedal, da so table, ki jih bodo postavili na 25 lokacijah starega mestnega jedra, plod večletnega dela komisije. Pri izbiri imen so se opirali na dokument iz leta 1884, ki velja za prvi dokumentirani zapis z uradnimi poimenovanji koprskih ulic in trgov.

Fischer je sicer poudaril, da so v okviru dolgotrajnega postopka med drugim pridobili kulturnovarstvene pogoje in vsa potrebna soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine, s katerim so usklajevali tudi obliko, velikost in lokacijo postavitve tabel.

Zgolj tri, vendar že razrešene pritožbe krajanov
O postavitvi tabel so obvestili tudi lastnike objektov, na katerih bodo nameščene. Ob poslanih 143 obvestilih so prejeli pripombe treh krajanov, dve pa sta se nanašali na isti objekt, z njimi pa so po Fischerjevih besedah že našli tudi skupno rešitev.

V drugi fazi se bo tablam na trgih pridružilo še osem tabel, ki bodo postavljene na prečnih ulicah ob Čevljarski ulici. Te danes nimajo posebnega imena in so samo oštevilčene s hišnimi številkami, nekoč pa so bile poimenovane in so kot take nosile neko zgodbo. Z obvestilnimi tablami bodo v naslednjih fazah opremili še druge ulice mestnega jedra, pa tudi nekatere zaledne kraje.

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
solinar
# 13.09.2018 ob 07:08
Table s fašizmom nimajo nobene zveze.
Domačini ampak res domačini nekatere dele mesta in trge še vedno imenujemo z starimo imeni kot so Calegaria, Muda, Bosadraga, Piazza deRin......
Vse vaše takšne in drugačne fobije so brez veze. Ideja je odlična, upam samo, da jo posnemajo v ostalih obalnih občinah.
Spuzva
# 12.09.2018 ob 22:51
Škoda, da ni Titov trg v Trstu.
hehet
# 12.09.2018 ob 21:47
Na Titovem trgu take table pač ne sme biti, saj pred Titom in revolucijo ni bilo nič, in po Titu je lahko samo Tito.
sardela
# 13.09.2018 ob 08:57
Bravo @Solinar, se strinjam popolnoma. Tukaj komentira en kup ljudi, ki o tem nima pojma.
Roky89
# 12.09.2018 ob 23:31
Imperij

Tudi nekdanja imena so verjetno povzeta po takih in onakih herojih. Samo zato ker je nekaj starejše od tistega kar ne maraš, še vedno ne pomeni, da je bilo tudi bolje.
Sandopes
# 13.09.2018 ob 09:27
Za nekatere komentatorje; Kaksno vezo ima fasizem s originalnimji meni krajev?? Italijani so tam ,in v celi Istri,avtoktoni.So tam tisocletja. Pred fasizmom in ko od Slovencev ni bilo tam niti sence. Kdo je zgradil Koper,Izolo,Piran.itd? Slovenci? :) Je prav da kraji imajo svoja originalna imena. To naj velja povsod. V Italiji so na Krasu to ze zdavaj naredili in dali table v starih narecnih Slovenskih imenih.Na primer.
rooster
# 12.09.2018 ob 23:59
Na Titovem trgu take table pač ne sme biti, saj pred Titom in revolucijo ni bilo nič, in po Titu je lahko samo Tito.

Hehe, dobra.
Alchemist
# 12.09.2018 ob 23:52
Tista imena ki bodo povzeta po originalnih ljudskih toponimih oz. odonimih.....super, nihče nima nič proti. Upam, pa da bodo izločili tista, ki se nanašajo na iredentistične in fašistične osebnosti. Vsaka, ulica in trg je nekoč imela precej več kot samo eno ime, ampak v različnih obdobjih različna imena. Selekcijo se da narediti tako, da se ven vrže sporne. Upam, da so to naredili.
Sorrento
# 12.09.2018 ob 22:58
@Spuzva

ali pa: Piazza dell' unita con Jugoslavia
Sorrento
# 12.09.2018 ob 21:48
Novinar ni natančno napisal s katerimi "nekdanjimi". Via Benito Mussolini?
dejneseri
# 17.09.2018 ob 21:34
Sandopes, ne, teh mest niso zgradili Italijani, ti obstajajo sele od 1870.

In ko imas enega ob drugem naroda, od katerih je eden nedvomno zgodovinsko, politicno, ekonomsko mocnejsi, potem je sicer odlicna medsosedska akcija vseeno malo nebalansirana.

Jezik je jezik in tudi zaradi tega so nekoc pozigali slovenske institucije.
Trubadur
# 13.09.2018 ob 10:50
Kaj pa v latinici?
Imperij
# 12.09.2018 ob 22:26
Pametno, malo po malo na originalna poimenovanja, fake heroje pa v pozabo
pravaresnica123
# 13.09.2018 ob 07:09
Bravo! Turisti in Garmin bodo najbolj veseli te poteze.
cairns
# 12.09.2018 ob 22:54
Koper bo bogatejši za table z nekdanjimi poimenovanji mestnih trgov in ulic

Sedaj naj župan Kopra začne tudi spreminjati slovenske priimke v italijanske. Tako kot so to delali fašisti po 1.svetovni vojni, drugače te table z imeni ulic ne bodo imele nobenega pomena.
Zraven teh tabel pa naj obesijo še table z napisom

»Qui si parla solo italiano«

Tako da bo občinski praznik MO Koper ki se praznuje 15. maja – v spomin na upor v Marezigah 15. maja 1921, ki je bil eden prvih protifašističnih uporov v Evropi popolnoma razvrednoten.

Na proslavah ki jih prireja MO Koper pa morajo vsekakor najprej zaigrati to skladbo:

https://www.youtube.com/watch?v=mg4fz5ap
fxQ
Haso
# 12.09.2018 ob 22:42
Diktatorja Broza trg? Fuj.
Kirenenko
# 13.09.2018 ob 08:29
Za Celje bi lahko naredili enako, dosti bolje je bilo na primer Trg svobode, kot trg celjskih knezov pa še par totalno glupih novih imen so si zmislili.