"Babice navijačice", kot si ljubkovalno rečejo, so stare od 60 do 89 let. Foto: Reuters

Pred leti je danes 89-letna Fumie Takino na televiziji gledala prispevek o nekih ameriških priletnih navijačicah in si rekla, da bi to lahko poskusila tudi sama. Okoli sebe je zbrala še štiri svoje vrstnice in so začele plesati.

S svojo navijaško koreografijo in entuziazmom so pritegnile nemalo pozornosti domače javnosti in kmalu so začele deževati prošnje za pridružitev skupini, ki si je nadela ime Japan Pom Pom. Trenutno ima skupina 17 članic, vse pa so morale pred pridružitvijo opraviti avdicijo. Izpolnjevati pa morajo še en ključen pogoj: morajo biti starejše od 55 let.

"Kaže, da je kar nekaj ljudi, ki si želijo obleči naš kostum," ob tem hudomušno pravi vodja skupine Fumie Takino. Energije polna upokojenka zatrjuje, da jo navijaški kostum napolni z energijo: "Počutim se spet mlada." Pozitivna energija, ki veje iz starostnice, je navdihujoča, v reportaži ugotavlja Reuters. 89-letnice namreč niti pandemija covida-19 (Japonska se je te dni znašla že v svojem četrtem valu) ne ustavi, čeprav je skupina aprila lani začasno morala prekiniti tudi treninge, ne zgolj nastopov.

Fumie Takino – idejna vodja in najstarejša članica navijaške skupine Japan Pom Pom. Foto: Reuters
Fumie Takino – idejna vodja in najstarejša članica navijaške skupine Japan Pom Pom. Foto: Reuters

Med pandemijo padla kondicijska pripravljenost

Zdaj upokojenke vadijo enkrat tedensko po dve uri, pri čemer se trudijo vzdrževati varnostno razdaljo in ves čas nosijo zaščitno masko. A slabo leto zmanjšane telesne aktivnosti je svoj davek vzelo tudi pri njihovi telesni pripravljenosti, priznava Takino: "Že zadnja tri ali štiri leta sem opažala, da se hitreje utrudim. Zaradi te pandemije, ker smo morali biti doma, pa je zelo padla moja kondicija. Dokler vadim, ne čutim ničesar, ampak naslednji dan sem pa precej utrujena."

Čas, ki ji ob načrtovanju koreografij, kostumov ipd. še ostane, pa Takino najraje izkoristi za pobarvanke za odrasle, ki jo pomirjajo, pravi. Poleg tega se trenutno uči španščine.

"Ni pomembno, koliko si star"

Od svojega 50. leta si zastavlja različne življenjske cilje in do zdaj ji je uspelo doseči vse, kar si je zadala: preizkusila je potapljanje in parasailing, skočila s padalom, na daljavo končala magistrski študij ... "Dostikrat slišim, da kdo reče, da je za nekaj prestar, ampak v resnici sploh ni pomembno, koliko si star. Če si kdo želi poskusiti nekaj novega, bi to, menim, moral storiti," pravi 89-letnica.