Na Festivalu Avsenik bo nastopil tudi Sašo Avsenik s svojim ansamblom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na Festivalu Avsenik bo nastopil tudi Sašo Avsenik s svojim ansamblom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V treh festivalskih dneh organizatorji pričakujejo več kot 6.000 obiskovalcev in več kot 300 glasbenikov iz domovine in tujine. Na festivalu se bodo prvič predstavili nekateri domači in tuji glasbeniki, med njimi hči Gregorja Avsenika, Monika Avsenik, ki se bo predstavila kot pevka, in Blaž Avsenik, sin Slavka Avsenika ml., ki se bo predstavil kot pianist.

Letošnji festival je še posebej mednarodno obarvan, med najbolj pričakovanimi tujimi gosti pa je Edith Prock, ki je že več kot 30 let bavarska glasbena ambasadorka. Nastopila bo tudi zasedba Schwarzwald Krainer, ki ima v rokah prestižno priznanje Oberkrain-award in humorist Hubi, ki je z Avseniki povezan že mnogo desetletij, saj je nastopal že z zasedbo Ansambla bratov Avsenik.

Med slovenskimi nastopajočimi so legendarni Avsenikov tercet z Alfijem Nipičem na čelu, Perpetuum Jazzile, Oto Pestner, Igor in Zlati zvoki, ansambel Zupan, Veseli Begunjčani, Lucienne Lonchina, Denis Novato, Toti Big Band in številni drugi. Vodilni ansambel vseh treh festivalskih dni bo Ansambel Saša Avsenika. Peturni program se bo vsak dan začel ob 20. uri, razen v nedeljo, ko bo začetek ob 17. uri.

Na Golici je nastala med nočno službo
Avsenikova Na Golici je danes ponarodela, največkrat predvajana instrumentalna skladba na svetu. Nastala pa je čisto po naključju, med Slavkovo nočno službo v Tonosi, kjer je delal kot pletilec. "Bil sem v nočni službi in ta moj pletilni stroj je pač delal bolj počasi, zato sem se malo sprehajal in mi pride na misel ta melodija para-rara-para-rara-pararararam. In ker nisem znal not in tega (in jih še danes ne znam), sem nekako po svoje to napisal. Potem sem pa brata poklical in mu rekel: 'Jaz imam tukaj neko melodijo. Bi jo ti lahko zapisal?' In to je bilo to."