Operno noč na prostem prirejajo v okviru festivala Ezl ek  Foto: SNG Maribor
Operno noč na prostem prirejajo v okviru festivala Ezl ek Foto: SNG Maribor

Z orkestrom nastopajo Sabina Cvilak, Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Rebeka Lokar, Irena Petkova, Martin Sušnik, Andreja Zakonjšek Krt ter operni zbor. Prisluhniti je mogoče najbolj priljubljenim opernim arijam skladateljev, kot so Johann Strauss, Gaetano Donizetti, Georges Bizet, Giuseppe Verdi, Vincenzo Bellini, Gioacchino Rossini in Giacomo Puccini.

Koncert je obenem uvod v praznovanje stoletnice obstoja Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Goste koncerta bo nagovoril premier Marjan Šarec, ki je tudi častni pokrovitelj dogodka.

Maribor v znamenju Operne noči

Jutri bo dobrodelno društvo Koraki v Mestnem parku izvedlo 12. dobrodelni pohod. Z zbranimi sredstvi bodo Zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca pomagali pri projektu za dolgotrajno oskrbo otrok s posebnimi potrebami, Osnovno šolo Fram pa opremili z gibalnico. Odvil pa se bo tudi tradicionalni Poklon Ezl eku z glasbenim in kulturnim programom na Grajskem trgu. Prav iz tega dogodka, ki ga je društvo Ezl ek vrsto let prirejalo v spomin na nekoč znano zbirališče mladih pred Kavarno Astoria v Mariboru, se je pred petimi leti razvil festival.

Dogajanje festivala Ezl ek se bo sklenilo v nedeljo z Mestnim piknikom v parku. Košarice za piknik bodo z izdelki lokalnih ponudnikov pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Ker je Mestni park s tudi po več kot 140 let starimi drevesi zavarovan kot spomenik oblikovne narave, organizatorji festivala obiskovalce pozivajo k ustreznemu vedenju. Držijo naj se hoje po utrjenih površinah, pse naj imajo pripete na povodcih in za njimi počistijo, smeti naj mečejo v koše. Na dogodek naj pridejo peš ali uporabijo javni potniški promet ter si tako prihranijo čas pri iskanju parkirnega prostora ali se izognejo posledicam napačnega parkiranja.