Znanje je človekov največji in najdragocenejši kapital, ki lahko znatno doprinese k polnemu in aktivnemu življenju v vseh življenjskih obdobjih, so prepričani v Zvezi Ljudskih univerz Slovenije. Foto: Zveza Ljudskih univerz Slovenije
Znanje je človekov največji in najdragocenejši kapital, ki lahko znatno doprinese k polnemu in aktivnemu življenju v vseh življenjskih obdobjih, so prepričani v Zvezi Ljudskih univerz Slovenije. Foto: Zveza Ljudskih univerz Slovenije
Borut Pahor
Častni pokrovitelj projekta je predsednik države Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO

Hkrati bodo na Ljudskih univerzah odprli vrata centri medgeneracijskega učenja. Projekt je finančno podprlo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. V projekt se lahko vključite tudi vi, in sicer lahko dejavno sodelujete na več kot 200 dogodkih, delavnicah in drugih dejavnostih, ki bodo potekale na univerzah. Učenje petja, pobiranje oljk, spoznavanje tehnik pomnjenja, osnove račulništva, balinanje, peka kruha, uporaba prenosnega telefona in branje starih ljudskih pripovedk je le nekaj dejavnosti, ki bodo prihodnji teden povezale mlajše in starejše.

Več o programu Tedna medgeneracijskega učenja najdete tukaj

Teden medgeneracijskega učenja in druženja se bo začel s prireditvijo Sinergija za učenje, ki bo potekala v ponedeljek, 25. novembra, ob 10. uri, v prostorih Ceneta Štuparja (Linhartova 13, Ljubljana). Udeleženci bodo pobliže spoznali delovanje centrov medgeneracijskega učenja na Ljudskih univerzah.


“Na Zvezi Ljudskih univerz Slovenije, ki združuje 28 univerz, smo namreč prepričani, da je ravno znanje človekov največji in najdragocenejši kapital, ki lahko znatno prispeva k polnemu in aktivnemu življenju v vseh življenjskih obdobjih,” so prepričani v Zvezi Ljudskih univerz. V različne programe Ljudskih univerz se sicer letno vključi več kot 110.000 udeležencev.


Častni pokrovitelj projekta Dnevi medgeneracijskega učenja je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, projekt pa so odprli tudi nekdanji predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, župan MOL Zoran Jankovič, Mitja Rotovnik, Igor Samobor, Zvezdana Mlakar, Anja Križnik Tomažin, Benka Pulko, Tinkara Kovač, Murat & Jose in številni drugi.

Široka mreža soudeležencev: od vrtcev do socialnih ustanov
Hkrati bodo na vseh 28 Ljudskih univerzah vrata odprli tudi centri medgeneracijskega učenja, ki so zasnovani na partnerskem sodelovanju in bodo med seboj delovali kot mreže z izjavami o sodelovanju povezanih vladnih in nevladnih organizacij, ki v lokalni skupnosti združujejo člane posamezne generacije. Ljudske univerze so v svoje partnerske mreže povabile vrtce, izobraževalne organizacije, društva, socialne zavode in ustanove, interesna in stanovska združenja in druge organizacije. Partnerji vsakega centra bodo na eni strani zagotavljali sodelovanje mentorjev prostovoljcev, ki bodo svoja znanja in izkušnje prenašali na drugo generacijo, na drugi strani pa bodo svojim članom oz. uporabnikom zagotavljali dostop do znanja in izkušenj drugih generacij.

V centrih bodo izvajali tri prevladujoče modele medgeneracijskega sodelovanja – programe, kjer bodo starejši delovali kot mentorji in svetovalci mlajšim; programe, kjer bodo mlajši prenašali svoja znanja na starejše in programe, v katerih si bodo heterogene skupine mlajših in starejših s skupnim učenjem prizadevale za izboljšanje življenja v skupnosti.