Portret Gospod Zvitorepec: poklon Mikiju Mustru na TVS2
"Menim, da je naloga karikaturista, da opozarja na napake, ki jih delajo politiki. Ne sme kritizirati politika kot osebo ali smešiti njega, ampak njegova dejanja. Če kaj narobe naredi ali kakšno ...
Drevi na Televiziji Slovenija 2 ob 21.45
Objavljeno: 11. maj 2018 ob 13:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Miki Muster
Miki Muster (1925-2018). Foto: BoBo
Miki Muster
"Opažam, da Zvitorepca berejo še danes, pa je že 45 let, odkar sem ga nehal risati. Vsi ga berejo, stari in mladi. Kaj ni to največ?" Foto: BoBo
Miki Muster in Borut Pahor
Leta 2014 je predsednik republike Borut Pahor odlikoval Mikija Mustra z državnim odlikovanjem srebrni red za zasluge, in sicer za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa. Foto: BoBo

"Menim, da je naloga karikaturista, da opozarja na napake, ki jih delajo politiki. Ne sme kritizirati politika kot osebo ali smešiti njega, ampak njegova dejanja. Če kaj narobe naredi ali kakšno bedasto zine, ga karikaturist opozarja," je bil prepričan Miki Muster, ki nas je zapustil v tem tednu.

Veliki Prešernov nagrajenec, predvsem pa eden začetnikov slovenskega stripa, je bil nemara tudi naš najuspešnejši avtor stripov, animiranih filmov in karikatur. Televizija Slovenija se mu drevi poklanja s portretom, naslovljenim Gospod Zvitorepec.

Pokazati kaj, česar še nismo videli?
"Je možno o karizmatičnem gospodu, ki je ob prevzemu Prešernove nagrade v kratkem nagovoru poudaril 'Vse življenje sem uresničeval svoje otroške sanje in ljudi sem hotel zabavati', povedati še kaj, česar ne vemo? Pokazati kaj, česar še nismo videli? Je, veliko. O njegovem otroštvu, glasbenem in pevskem talentu, ki sta mu omogočila kolikor toliko spodobno študentsko preživljanje v povojnih časih velikega pomanjkanja, nenavadni izbiri študijske smeri kiparstva na Likovni akademiji in prizadevanjih v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja, da bi v Ljubljani ustanovili filmski studio animiranega filma," beremo v napovedi filma.

Ob tem je izpostavljeno še, da je tokratno portretiranje odlična priložnost za vsaj delno predstavitev odlomkov skoraj neznanih Mustrov animiranih filmov: Puščica (1960) po predlogi Jožeta Javorška, Kurirček Nejček (1961) po zgodbi Vide Brestove in Zimske zgodbe po literarni predlogi Smiljana Rozmana. Malo znanih risank, ki jih hrani Slovenski filmski arhiv pri ARS-u in odlomkov iz njegovega nerazumljivo velikega opusa animiranih filmov, ki jih je ustvaril v Nemčiji.


Vedno se je počutil Prekmurca

Miki Muster se je kot Miklavž Muster rodil leta 1925 v Murski Soboti, kasneje se je družina preselila na Dolenjsko, nato pa je dolga leta živel v prestolnici. Vendar, kot je poudarjal sam, se je vedno počutil Prekmurca, saj je najlepša leta svoje mladosti preživel na Goričkem.

Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je končal študij kiparstva, ker je bilo to najbliže temu, kar je želel početi v življenju, vendar se je kmalu posvetil risanju. Dolga in izredno bogata zavezanost stripu se je začela leta 1952, ko je začel izhajati prvi povojni slovenski tednik PPP (Polet - podobe in povesti), v katerem bi moral iziti Disneyjev strip, ki pa ni prišel pravočasno, zato ga je narisal Muster.

Od televizijskih oglasov do animiranih filmov
Kruh si je sprva služil s televizijskimi oglasi, ki jih je ustvaril kar okrog 380, ob tem pa si je ves čas želel ustvarjati animirane filme. Ljubljanski Viba film je bil med prvimi naročniki njegovih animiranih filmov, kljub temu da je bil Muster na tem področju samouk. Med letoma 1955 in 1973 je bil ilustrator pri Slovenskem poročevalcu oziroma Delu, nato je ustvarjal kot svobodni umetnik. Leta 1973 je sledila selitev v München, kjer je začel ustvarjati pri Bavaria filmu.

Čas za politične karikature v zrelih letih
V Slovenijo se je vrnil po osamosvojitvi in začel risati politične karikature ter bil nekaj časa tudi karikaturist pri Magu in kasneje pri Reporterju. Mikija Mustra so ovenčali z mnogimi nagradami in priznanji. Leta 2014 ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval z državnim odlikovanjem srebrni red za zasluge, in sicer za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa. Ustvarjalec, ki je zase pravil, da je deloholik, je leta 2015 prejel še veliko Prešernovo nagrado. Miki Muster se je poslovil v 93. letu starosti v torek, 8. maja.

Film Gospod Zvitorepec, portret Mikija Mustra, si lahko pogledate drevi na Televiziji Slovenija 2 ob 21.45.

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Mirko Tipka
# 11.05.2018 ob 13:59
Miki...
z dogodivščinami Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika si mojemu očetu, meni in mojim otrokom polepšal in obogatil otroštvo.

Hvala za vse!
Rockos
# 11.05.2018 ob 14:02
Kot oboževalec stripov Mikija Mustra, bi bil neskončno vesel, če bi vse stripe kdaj videl še v kvalitetnih risanih filmih. Bili so že poskusi, tudi na TV SLO je bil predvajan pilotski projekt in prvih par minut iz zgodbe Gusarji, vendar se ni nikoli nadaljeval, pa tudi sam animiran film je bil bolj takšen, kot bi ga kak romunski studio naredil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja/tisočletja.
Rockos
# 11.05.2018 ob 14:31
Quatebriga: Ta insert bi pa res rad videl!

Kolosej predstavitev: https://www.kolosej.si/filmi/film/zvitorepec-gusarji/

Youtube video: https://www.youtube.com/
watch?v=fUPeEnVxW7c
Quatebriga
# 11.05.2018 ob 14:19
Ta insert bi pa res rad videl!
313
# 11.05.2018 ob 14:34
animiran film je bil bolj takšen, kot bi ga kak romunski studio naredil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja/tisočletja.
Tukaj si lahko ogledate, kar je omenil Rockos.

V bistvu meni zgleda kot kakšna cenena animacija za video igrico kakšnega amaterskega programerja. Pa Lakotnik je bil prej moder kot pa siv!
dr Strangelove
# 13.05.2018 ob 12:58
Filmček gusarji je res bolj slab. Nobene mimike obrazev pri likih ni. Muster je ravno pri Lakotniku najbolj zadel obraz v različnih situacijah. Kot je nekdo omenil, je Lakotnik najbolj človeški. In to tudi zaradi tega, ker je Muster tako dobro narisal scene. Poglejte samo tiste izseke na steni na drugi sliki pa boste videli, kaj bi moralo biti v animirani sceni...

Drugače pa smo res lahko veseli, da je med nami obstajal tak človek kot je bil Miki Muster.
bajojoba
# 12.05.2018 ob 14:34
Volitve bi morali prepovedati...
seba goričan
# 11.05.2018 ob 14:32
men pa tistih 10 minut Gusarjev ni slab, prav nasprotno....Gojc,Škof in ta tretji, ki se ga ne spomnem so ta pravi glasovi....upam, da bo kdaj nadaljevanje
Facebook