Drugo
Miki Muster
Miki Muster (1925-2018). Foto: BoBo
       Opažam, da Zvitorepca berejo še danes, pa je že 45 let, odkar sem ga nehal risati. Vsi ga berejo, stari in mladi. Kaj ni to največ?       
Miki Muster: Skok v prihodnost, 1971, str. 1-2, tuš, pero, svinčnik, kolaž, 475 x 360 mm
Miki Muster: Skok v prihodnost. Foto: Mestni muzej Ljubljana
       Če se smejim jaz, bo gotovo smešno tudi drugim. Mora biti smešno in poučno.       
Miki Muster
       Moj ustvarjalni moto je bil, da moram ljudi zabavati in da je dobra zgodba vedno brez nasilja.       
V začetku 50. let je začel risati Zvitorepca, s katerim je tudi postal najbolj prepoznaven. Glavni junaki stripa - poleg lisjaka Zvitorepca še volk Lakotnik in želvak Trdonja - so živali s človeškimi lastnostmi, ki se uspešno spopadajo z najrazličnejšimi pustolovščinami. Foto: BoBo
Miki Muster
Pionir slovenskega stripa je ustvaril okoli 360.000 sličic za animirane filme, 380 oglasnih filmov in množico ilustracij, ki bogatijo kar 340 knjig. Foto: BoBo
       Vse življenje sem bil karikaturist. Tudi v šoli, ko sem bil v nižji gimnaziji, sem ves čas risal sošolce in profesorje.       
Leta 2015 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Foto: BoBo
VIDEO
Zapustil nas je Miki Muster

Dodaj v

Umrl je Miki Muster, pionir slovenskega stripa

Poslovil se je v 93. letu starosti
8. maj 2018 ob 14:01,
zadnji poseg: 11. maj 2018 ob 09:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Moje sanje; ko sem bil otrok, sem sanjal, da bom zabaval otroke, generacije otrok. In mislim, da mi je uspelo. Imam eno željo: če imate vi neizpolnjene otroške sanje, vam želim, da bi se vam izpolnile, tako kot so se moje," je ob prejemu Prešernove nagrade leta 2015 dejal Miki Muster, ki se je zdaj poslovil v 93. letu starosti.

Žalostno novico so potrdili v centru starejših Notranje Gorice, kjer je Prešernov nagrajenec leta 2015 in oče stripovskih junakov Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje prebival zadnja leta. S stripi Mikija Mustra so odraščale številne generacije. "V svojih risbah sem se vedno zavzemal za mir in nič nasilja," pa je dejal, ko je prejel srebrni red za zasluge za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa.

S polnim imenom Miklavž Muster se je rodil 22. novembra 1925 v Murski Soboti, pozneje živel na Dolenjskem, zatem pa dolga leta v Ljubljani, a se je vedno počutil Prekmurca, saj je na Goričkem preživel najlepša leta svoje mladosti. Že kot otrok je bil navdušen nad Disneyjevimi risankami, zato je sanjal, da bo nekoč delal podobne stvari. Ko so v Ljubljani okoli leta 1938 v kinu vrteli celovečerni film Sneguljčica in sedem palčkov, je začel sanjariti o tem, da bi ustvarjal risane filme. "Vsak košček papirja, vsi robovi šolskih zvezkov so bili porisani s škrati," se je nekoč spominjal.

Z bratom na prve ure risanja
Imel je še starejšega brata, ki mu je kot petleten fantič pomagal v šoli pri likovnem pouku, saj je učiteljica rekla, da lahko pride z bratom na ure risanja. Prve napotke za risanje obrazov pa je dobil od očetovega prijatelja.

Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je končal študij kiparstva, ker je bilo to najbližje temu, kar je želel početi v življenju, vendar je naredil le nekaj kipov žene Jane in enega partizana, nato se je posvetil risanju. Med študijem se je preživljal s petjem. Dolga in izredno bogata zavezanost stripu se je začela leta 1952, ko je začel izhajati prvi povojni slovenski tednik PPP (Poletove podobe in povesti), v katerem bi moral iziti Disneyjev strip, ki pa ni prišel pravočasno, zato ga je narisal Muster.

Približno 380 reklamnih spotov
Najprej si je služil kruh z oglasi za televizijo (več generacij si bo za vselej zapomnilo oglase za Štacuno Mercator, Viki kremo, Cikcak zajčkih, reklami za Jelovico, Rdeči kapici, ki si jih lahko ogledate spodaj), ustvaril je kar okrog 380 reklamnih spotov.

Vendar pa si je ves čas želel ustvarjati animirane filme. Med prvimi naročniki njegovih animiranih filmov je bilo tudi podjetje Viba film iz Ljubljane. Pri njih je leta 1960 režiral in animiral prvi slovenski risani film Puščica, pozneje pa še filma Kurir Nejček in Zimska zgodba.

Selitev v München
V letih 1955–73 je bil ilustrator pri Slovenskem poročevalcu oziroma Delu, nato je ustvarjal kot svobodni umetnik. Leta 1973 se je preselil v München in pri Bavaria filmu začel ustvarjati risani film. Ko je sredi 70. let srečal Guillerma Mordilla, humorista in karikaturista, je nastala serija 400 risanih filmov, v skupni dolžini 400 minut. Ta serija je imela izreden uspeh in so jo vrteli po vsem svetu.

Na področju animiranega filma je bil samouk. "Sam sem moral ugotoviti, kako animacija deluje. Deset let sem eksperimentiral s pripomočki, ki sem jih imel tedaj na razpolago, da sem ugotovil, kako se liki premikajo. Moral sem biti tudi zelo racionalen, kar se mi je pozneje obrestovalo. Pozneje sem bil petkrat hitrejši kot moji kolegi animatorji. Nihče ni mogel verjeti, da naredim desetminutni film v dveh mesecih. Tam so bile ekipe po pet ali šest ljudi, pa so tak film delali pol leta, jaz pa sem vedno delal vse popolnoma sam," je dejal.

Karikaturist opozarja na napake
Po osamosvojitvi Slovenije se je Muster vrnil v Slovenijo in začel risati politične karikature. Nekaj časa je bil karikaturist pri Magu in pozneje pri Reporterju. Leta 2014 mu je Združenje novinarjev in publicistov podelilo častno priznanje Boruta Meška za njegov življenjski opus in likovno ustvarjanje na področju politične karikature.

"Menim, da je naloga karikaturista, da opozarja na napake, ki jih delajo politiki. Ne sme kritizirati politika kot osebo ali smešiti njega, ampak njegova dejanja. Če kaj narobe naredi ali kakšno bedasto zine, ga karikaturist opozarja," je razmišljal.

Prejemnik srebrnega reda za zasluge
Je prejemnik še številnih drugih nagrad in priznanj. Leta 2014 ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval z državnim odlikovanjem srebrni red za zasluge, in sicer za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa.

Leta 2015 je prejel veliko Prešernovo nagrado. "Mustrovi stripi vsebujejo spoj precizne obrisne linije, stilizacijo in realistični perfekcionizem, zanesljivo kompozicijo, pregledno kadriranje, brezhibno animacijo likov, stripovsko dinamiko, scenaristično inventivnost in tekoče dialoge," je pisalo v utemeljitvi.

Izpolnjene sanje
Ko je pred nekaj leti pod svojim ustvarjanjem potegnil črto pod svojim delom, je bil z njim zadovoljen, saj je dosegel svoje otroške sanje. "Zdaj sem ugotovil, da so se moje sanje izpolnile. Naredil sem vse oziroma še malo več, kot sem si mislil, da bom lahko naredil," je v letu, ko je prejel Prešernovo nagrado, dejal v pogovoru za Radio Slovenija. Obenem pa ni pozabil na pomemben steber, na katerem je slonela njegova ustvarjalna pot, na svojo ženo. "Če ne bi bilo nje, bi verjetno narisal pol manj, zato sem ji hvaležen. Ona je bila res moja muza. Zdaj, ko je ni več, se vsak dan peljem na Žale, prižgem sveče, uredim grob in se z njo pogovorim."

Zase je govoril, da je deloholik. Delal je lahko tudi 16 ur na dan. "A v resnici mi nikoli ni bilo treba delati, saj risanja nisem razumel kot delo. Risal sem zase in se pri tem zabaval."

Vremenska aplikacija z njegovimi stripovskimi junaki
Mustrovi stripi in ilustracije so bili razstavljeni na vrsti razstav. V letu, ko je prejel Prešernovo nagrado, so bile njegove podobe v ospredju knjižnega sejma v Leipzigu, istega leta mu je veliko retrospektivo posvetil Muzej sodobne umetnosti Metelkova, kjer je bil na ogled izbor iz njegovega obsežnega opusa s področij stripa, slikanic, risank, reklam in karikature.

Leta 2015 so na Slovenskem knjižnem sejmu avtorju večnega Zvitorepca namenili preddverje Gallusove dvorane Cankarjevega doma, kjer so predstavili presek njegovih del. Na spletu pa se je tega leta pojavila tudi vremenska aplikacija z njegovimi stripovskimi junaki. Lakotnik, Zvitorepec in Trdonja uporabnikom pametnih telefonov in tablic v obliki kratkih, zabavnih animacij sporočajo, kakšno je vreme.


Skoraj ponarodeli Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik
Glavni junaki Mustrovih stripov – karikaturistično preoblikovane počlovečene živali – so delno nastali na podlagi domače ikonografije oziroma tradicije. Njegovi stripi vsebujejo spoj natančne obrisne linije, stilizacijo in realistični perfekcionizem, zanesljivo kompozicijo, pregledno kadriranje, brezhibno animacijo likov, stripovsko dinamiko, scenaristično inventivnost in tekoče dialoge. Vzporedno s stripi je za dnevnik Slovenski poročevalec od leta 1954 prispeval slikovno komponento k slikanicam po motivih svetovne in domače literature. Slikanice so risane v stilizirano realističnem slogu, stripi pa v karikaturistično-humornem slogu. Med njegovimi znamenitimi stripi so že skoraj ponarodeli Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik.


Čeprav je od objave prve epizode Zvitorepčevih prigod minilo že več kot šestdeset let, njegovi stripi in slikanice navdušujejo že tretjo generacijo bralcev, saj so bili večkrat ponatisnjeni, so leta 2015 v obrazložitvi spomnili podeljevalci Prešernove nagrade. S svojim likovnim opusom, v katerem izstopata prispevek k uveljavitvi stripa kot drugim likovnim disciplinam in zvrstem enakovrednega ustvarjalnega področja, je in delom na področju animiranega filma, se mu je uspelo uvrstiti med najbolj prepoznavne osebnosti domače likovne kulture v najširšem pomenu besede, so še zapisali.

"Risal sem za otroke od petega do devetdesetega leta, saj mora vsak človek ohraniti v sebi otroško dušo vse do poznih let. Če se zna človek nasmehniti v vsakdanjih težavah in ga v smeh spravi tudi kakšna moja zgodba, potem sem dosegel namen," je nekoč dejal "oče" najbolj priljubljenih junakov slovenskega stripa.

P. G., M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 08.05.2018 ob 14:05
V otroštvu sem veliko bral Zvitorepca. Indijanke so bile še posebej sexy narisane. Hvala ti!
stewie
# 08.05.2018 ob 14:06
Večna mu slava!

Upal sem, da če že ne doživi stotke, da bo vsaj doživel leto 2020, v katerem se dogaja del stripa Skok v prihodnost.

Naj počiva v miru, njegova dela bodo živela večno.
cricek79
# 08.05.2018 ob 14:06
EDEN največjih, če na največji, zaradi tebe sem imel lepo otroštvo. Ljubitelji stripov te bomo zelo pogrešali! ♥♥♥
Pjanc
# 08.05.2018 ob 14:06
Naj mu bo zemlja lahka Miki! Babica mi je kot malemu otroku kupovala stripe in užival sem v dogodivščinah, ki so jih počeli Trdonja, Lakotnik in Zvitorepec. Še danes preberem kakšno zgodbo, res so bile svetovne.
Fresh_Prince
# 08.05.2018 ob 14:06
Hvala za Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika!
kar_nekdo
# 08.05.2018 ob 14:06
:(
Počivajte v miru G Muster.
Ogromno časa sem prebil s Trdonjo in Zvitorepcem.
Evo, danes bom ju predstavil svojemu podmladku...
koust
# 08.05.2018 ob 14:09
Sožalje.
Ampak njegovi junaki, Lakotnik, Zvitorepec in Trdonja bodo živeli večno. Stripe sem bral kot otrok in še danes, nekaj desetletij kasneje jih vzamem v roke in se vedno znova smejim.
Hvala Miki Muster.
troha
# 08.05.2018 ob 14:08
Preprosto legenda.
arhitektka
# 08.05.2018 ob 14:11
Ne bo vam uspelo. To je Jelovica.
bleeeee
# 08.05.2018 ob 14:09
Nesmrten.
opusdei
# 08.05.2018 ob 14:06
Mentor,hvala ti.
am shagar
# 08.05.2018 ob 14:08
Hvala za vse.
Stripppy1
# 08.05.2018 ob 14:06
Lahka naj mu bo zemlja.
svabo
# 08.05.2018 ob 14:10
Stripi moje mladosti. Počivajte v miru!
bruhnmici
# 08.05.2018 ob 14:11
Miki, hvala ker si risal nasmehe!
Conchis
# 08.05.2018 ob 14:08
Tudi moji otroc bodo brali Trdonjo, rip!
rdečinavijač
# 08.05.2018 ob 14:12
Počivaj v miru.
Eden največjih Slovencev 20. stoletja.
smohar8
# 08.05.2018 ob 14:11
Naj počiva v miru .Njegovi junaki stripa bodo večni .
barto_
# 08.05.2018 ob 14:11
Iz očeta na sina je šla celotna zbirka Dogodivščin Trdonje, Zvitorepca in Lakotnika.
Hvala in naj vam bo zemlja lahka.
Slo Kop
# 08.05.2018 ob 14:11
Legenda!
Prismuknjen
# 08.05.2018 ob 14:33
Preprosto verjel sem v zgodbe Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika. Prelepi občutki so me preplavili, ko sem kot otrok ležal v postelji in prebiral zgodbe. Miki, pri risanju žensk, si pa dal vse od sebe. Hvala za vse :)
aparat-čik
# 08.05.2018 ob 14:31
risanje ženskih likov mu je še posebno uspevalo:) Okrogline kot jih je risal ni znal noben drugi.
Sony girl
# 08.05.2018 ob 14:29
Adijo, Cik cak zajčki...
ruskivladar
# 08.05.2018 ob 14:15
Žal vsi enkrat dočakamo to usodo, ampak njegova dela bodo pa res nesmrtna! Hvala za vse!
enajstica
# 08.05.2018 ob 14:35
Danes bi se lahko marsikdo naučil od njega, kako biti skromen.
Hvala ti za vse! LEGENDA!
Forex
# 08.05.2018 ob 14:32
Zame osebno garac in vreden vsega občudovanja. Človek z veliko začetnico v pravem pomenu besede. Naj ti bo lahka slovenska zemlja. Počivaj v miru.
sosman
# 08.05.2018 ob 14:26
Stripi na najvišjem svetovnem nivoju, brez pretiravanja, hvala za stotine uric v prijetni družbi.
oliva
# 08.05.2018 ob 14:25
Nisem pa vedela, da je doživel častitljivih 92 let..
In menda je skoraj do konca bil dejaven...
gino1981
# 08.05.2018 ob 14:15
Tudi moje otroštvo so zaznamovali njegovi stripi. Še danes si kdaj sposodim zbirko v knjižnici, da se nostalgično nasmejem. Počivaj v miru.
gremyus
# 08.05.2018 ob 14:30
Del mene gre v grob z njim. Car, pika.
polarisprox440
# 08.05.2018 ob 15:00
Tudi na uradnih tablah FIS pravil obnašanja na slovenskih smučiščih so njegove risbe! Velik umetnik in talent... r.i.p. ;(
dharma
# 08.05.2018 ob 14:39
Enkrat mesečno sem nestrpno stal pred trafiko za čisto svež izvod stripa. Dokler nisem bil "na varnem" v svoji sobi nisem hotel niti poškiliti vanj. Potem pa sem ga požrl na mah. Neprecenljivo. Hvala ti za humor, za izjemne zgodbe, za vrhunsko grafiko, za velikanski domišljiski spekter in za vsa gola oprsja. Hvala ti mojster, resnično hvala.
mapet
# 08.05.2018 ob 14:27
Hvala za stripe! Otroštvo brez njegovih stripov bi blo močno osiromašeno. Naj vam bo lahka zemlja.
oliva
# 08.05.2018 ob 14:22
Žalostna novica.
Res ploden ustvarjalec in legenda slovenskega stripa.
Naj mu bo lahka zemlja.

(ravno zadnjič sem nekje poslušala intervju z njim, pa je bil tudi duhovit sogovornik in preprost človek)
amfora
# 08.05.2018 ob 15:37
Takemu človeku se reče l e g e n d a.
Yanez
# 08.05.2018 ob 15:00
Sožalje ob izgubi slovenskega velikana. Ne samo, da je bil vrhunski risar, ki je delal od 7. ure zjutraj pa do enih ponoči, tako, da so Nemci mislili, da ima zaposlene ljudi, ne pa da sam vse riše, bil je tudi vrhunski športnik - svetovni in evropski prvak v plavanju med seniorji.
Takih že dolgo ne delajo več.
Naj ti bo mirna domača zemlja Miklavž!!!
Kapitan Kljuka
# 08.05.2018 ob 14:38
Večna slava in čast Gospodu Mikiju Mustru, velikemu in nepozebnemu Slovencu...

Njemu v čast bom danes prebral Na grmado!
Majestic12
# 08.05.2018 ob 14:35
Gor smo rasli ob stripih Mikija Mustra in Maxa Bunkerja. Hvala in počivaj v miru
andromaha
# 08.05.2018 ob 14:25
Hvala za vse !
profich
# 08.05.2018 ob 14:20
Ravno zadnjič sem gledal oddajo o njem na slo1.. naj mu bo lahka slovenska zemlja.
vranek
# 08.05.2018 ob 14:15
Hvala,Muster!
JAZbec
# 08.05.2018 ob 14:39
R.I.P. gospod Muster.
Zaradi Vas sem imel lepo otroštvo, komaj sem sem čakal vsakomesečne izdaje novih Dogodivščin Zvitorepca; Trdonje in meni najbolj simpatičnega Lakotnika. Vaše stripe sem praktično znal na pamet in še vedno hranim celotno zbirko. Tudi svojo hčerko sem ravno z Vašimi stripi popeljal v svet branja in ni lepšega občutka kot je videti otroka, ki se glasno smeji ob branju Vaših vrhunskih stripov. Še enkrat hvala za čudovita leta.
brehme
# 08.05.2018 ob 14:26
Zvitorepec, Lakotnik, Trdonja, vitezi, indijanke, ...prečudoviti stripi, zgodba+risanje. Rad sem ga bral. V zadnjih letih rad poslušal, prebral intervjuje z njim, res odličen človek. Hvala vam, gospod Muster!
kokimagic
# 08.05.2018 ob 15:33
Kaj je umetnost? G. Muster JE umetnost. In ob omembi njegovega imena, Prešernove nagrade, letošnje posebej, izgubijo pomen. Naj vam bo večna slava!!!
oliva
# 08.05.2018 ob 14:46
" in ni lepšega občutka kot je videti otroka, ki se glasno smeji ob branju Vaših vrhunskih stripov."

Res je. :)

(in nekaj podobnega je tudi sam rekel v onem intervjuju; da mu ni bolj blagodejnega oz. da mu nič bolj ne pomeni, kot to)
oliva
# 08.05.2018 ob 14:36
*ja, in pionir (slo stripa).

Res, kaj je vse bilo, od Jelovice, zajčkov, čebelic (medex), Šumi... do teh stripovskih junakov...
Ribiič
# 08.05.2018 ob 14:32
Legenda! Naj počiva v miru!
iluvatar
# 08.05.2018 ob 14:24
Sem vedel, da bo enkrat kmalu, pa vseeno... Vsa čast, maestro. Za vse!
Zatarra
# 08.05.2018 ob 16:43
Zadnji pravi, iskreni, old school kleni slovenski ilustrator in karikaturist, ki je znal ujeti pravi izraz in figuro, si je drznil vizualno kritizirati v Sloveniji tako [naše kot tudi dolga desetletja nedotakljive! Naj počiva v miru, ali pa se kmalu reinkarnira v komu izmed zanamcev! :-) V večna lovišča te pozdravljajo Snežek, Lupinica, Gulikoža, Trdonja, Lakotnik, Zvitorepec on vsi ostali neimenovani statisti! ;-)
sm0ve
# 08.05.2018 ob 15:10
Odšel je daaaleč večji kulturnik od kateregakoli nagrajenca letošnje prešernove nagrade. Njegova dela bodo ostala za vedno.
Kazalo