Po predlogu bi se celotno državno premoženje preneslo v demografski sklad in bi se tudi večina prihodkov od tega premoženja namenila za pokojnine. Foto: Pixabay
Po predlogu bi se celotno državno premoženje preneslo v demografski sklad in bi se tudi večina prihodkov od tega premoženja namenila za pokojnine. Foto: Pixabay

V minulem vladnem mandatu je koalicija neuspešno poskušala uskladiti predlog zakona o demografskem skladu. Bistvena so bila razhajanja pri vprašanju upravljanja in strukture naložb, ki bi jih imel v lasti sklad.

Oblikovanje demografskega sklada je tudi ena od koalicijskih zavez sedanje vlade pod vodstvom Marjana Šarca, a jih je s predlogom zakona prehitela SDS. Po predlogu bi se celotno državno premoženje preneslo v ta sklad in bi se tudi večina prihodkov od tega premoženja namenila za pokojnine. Prvak SDS-a Janez Janša je ob tem vse parlamentarne stranke povabil k skupnemu oblikovanju končnega besedila.

Janša je po vložitvi zakonskega predloga v parlamentarno obravnavo na novinarski konferenci poudaril, da so v poslanski skupini SDS odprti za morebitne dodatne pobude, vztrajajo le pri izhodišču oz. osrednji točki predloga, po kateri bi se celotno državno premoženje preneslo v demografski sklad. Sicer bi po njegovih besedah ostali v vodah sedanjih prepirov, saj se je vselej zapletlo pri vprašanju, kateri del državnega premoženja bi šel v sklad.

Prvak SDS-a Janez Janša je vse parlamentarne stranke povabil k skupnemu oblikovanju končnega besedila. Foto: BoBo
Prvak SDS-a Janez Janša je vse parlamentarne stranke povabil k skupnemu oblikovanju končnega besedila. Foto: BoBo

SDH v Slovenski demografski sklad (SDS)

Z zakonskim predlogom poslanske skupine SDS "bi dosegli dva cilja: izboljšali bi položaj upokojencev, ki je v veliki meri izpod ravni razvitosti Slovenije, po drugi strani pa bi razbremenili delodajalce in zaposlene pritiska, da je treba vedno več sredstev namenjati za pokojnine", je dejal. Ob tem je pripomnil, da bi bil ustreznejši izraz od demografskega sklada nacionalni pokojninski sklad.

Sicer zakonski predlog poslanske skupine SDS predvideva preoblikovanje Slovenskega državnega holdinga v Slovenski demografski sklad, nanj pa bi se prenesle še naložbe Republike Slovenije, Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja, Družbe za svetovanje in upravljanje ter Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Erjavec: "Dobro jutro"

Medtem ko je prvak DeSUS-a Karl Erjavec napoved predloga SDS že v sredo pospremil s pozdravom "dobro jutro", pa je bil odziv drugih koalicijskih strank danes pozitivnejši.

Vodja poslancev največje vladne stranke Brane Golubović je v izjavi v DZ-ju napovedal, da bodo v LMŠ-ju predlog preučili. Je pa spomnil, da je ustanovitev sklada ena od zavez v koalicijski pogodbi in delovna skupina na ministrstvu za finance pripravlja potrebne ukrepe. "Vsaka pobuda, tudi iz opozicije, kako naj bi demografski sklad izgledal, je dobrodošla," je dejal Golubović.

Vsak predlog je "vredno testirati"

Podobno je vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič ocenil, da je vsak predlog rešitve tega vprašanja vredno testirati in se o njem pogovoriti. Spomnil je, da je SMC v minulem mandatu zavrnila predlog zakona, po katerem bi se v demografski sklad prenesel le del državnega premoženja, kar je privedlo do spora. "Nekateri so si želeli s skladom ustvariti svoj fevd," je dodal.

Rešitev SDS-a, da bi na sklad prelili celotno državno premoženje, pa je po njegovem mnenju zanimiva in vredna diskusije. A morajo biti ob tem izpolnjeni tudi drugi pogoji, tudi to, da je financiranje iz demografskega sklada vzdržno, da se ne bi na sklad "preneslo državno premoženje in se na hitro zapravilo".

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je v izjavi v DZ-ju povedal, da ne pozna predloga SDS-a, a gre za pomembno zadevo, in če jih bo SDS povabila na pogovor, bo predlagal poslanski skupini, da se ga udeležijo. Kot je poudaril, ne gre za projekt ene stranke, te vlade ali te koalicije, pač pa za projekt generacij in so se dolžni pogovarjati.

V NSi-ju predloga SDS-a še ne poznajo in ga zato še ne komentirajo, se bodo pa udeležili pogovorov. V Levici idejo o demografskem skladu podpirajo, a morajo predlog SDS-a preučiti, je pojasnil poslanec Luka Mesec.

Karl Erjavec pričakuje podporo SDS-a za vladni predlog demografskega sklada. Foto: BoBo
Karl Erjavec pričakuje podporo SDS-a za vladni predlog demografskega sklada. Foto: BoBo

Erjavec pričakuje podporo SDS-a pri vladnem predlogu

Erjavec je v sredini izjavi medijem ob vložitvi kandidatne liste DeSUS-a za evropske volitve glede predloga zakona SDS-a dejal, da gre za pomemben zakon, a se boji, da gre le za politično preračunavanje. "Če bi imeli resno željo, bi podprli zakon, ki ga je že pripravila stranka DeSUS," je prepričan Erjavec, ki pričakuje podporo SDS-a, ko bo vložen vladni predlog zakona o demografskem skladu. Nanj računa po parlamentarnih počitnicah.

Kdaj bo predlog zakona nared, iz odziva ministrstva za finance ni razvidno. So pa navedli, da so oblikovali strokovno skupino za pripravo in koordinacijo strokovnih izhodišč za pripravo zakona o demografskem skladu. Njegov namen mora biti sofinanciranje vedno večjih izdatkov pokojninske blagajne v času, ko bodo ti v večji meri bremenili državni proračun, so pojasnili. S tem bodo zagotovili "trajnostno in stabilno izplačevanje pokojnin oz. znižali pritisk na višanje odhodkov državnega proračuna zaradi spreminjanja demografske slike prebivalstva".

Posnemanje dobrih praks v tujini

Napovedali so, da bodo sledili dobrim praksam mednarodno primerljivih demografskih rezervnih skladov, ki so investicijski skladi v lasti države, ustanovljeni za vnaprejšnje zagotavljanje sredstev pokojninski blagajni po načelih varnosti, likvidnosti, razpršenosti in donosnosti naložb. Preoblikovanje Kapitalske družbe v rezervni demografski sklad se bo po navedbah ministrstva odražalo v spremenjeni naložbeni politiki, ki bo zagotavljala navedena načela upravljanja naložb.

V SAB-u bodo predlog SDS-a še preučili. Je pa po njihovih navedbah očitno, "da SDS nadaljuje z vlaganjem zakonskih predlogov, ki so jih koalicijske stranke zapisale v sporazum".