Ana Petrič: Mala pozornost za veliko veselje

Vsakdo lahko napišem pismo ali voščilo z lepo mislijo in ga pošlje Ani Petrič, direktorici Centra starejših v Notranjih Goricah, ki vodi projekt. Vsako voščilo starostnike razveseli. Več v pogovoru.

Za kaj gre pri projektu Mala pozornost za veliko veselje, kakšen je namen?

V Deosovem medgeneracijskem projektu sodelujemo z občino Brezovica, zavodom Aktivna starost in Pošto Slovenijo. Prizadevamo si zbrati čim več voščil in pisem za starejše, ki bivajo v domovih in centrih za starejše po Sloveniji. Cilj je zbrati 21.000 voščil, sodeluje lahko vsak.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kdo vam pomaga, kdo vse sodeluje, kakšen je odziv?

Pomaga skupina zavzetih zaposlenih in predvsem veliko število prostovoljcev. Mala pozornost za veliko veselje je tudi naj prostovoljski projekt leta 2020, tako da gre zahvala vsem njim, da smo lani dosegli zavidljivih 80.000 voščil. Potem ko smo jih razdelili v domove in centre, smo jih razdelili tudi v skupnost v sklopu projekta Starejši za starejše. Pomaga lahko vsak, ki ima malo energije in malo volje, da napiše voščilnico z dovolj velikimi črkami, da jih lahko prebere nekdo, ki morda slabše vidi. Da je sporočilo pozitivno, da vliva upanje in da polepša praznike starejšim.

Kaj starejšim pomenijo takšne voščilnice?

Ogromno. V ozadju se skriva ogromno lepih zgodb, veliko ganjenosti, nekateri se razjočejo, drugi so veseli in srečni, da se je nekdo spomnil nanje. To je najmanj, kar lahko naredimo za starejše.

Covid je na žalost še vedno aktualna tema. Kakšno je stanje glede obolelosti in glede precepljenosti v vašem domu?

Pri nas situacijo dobro obvladujemo, delež cepljenih je visok, 99-odstoten, večina se je odločila tudi za cepljenje s tretjim odmerkom. Upam, da bo tako tudi v prihodnje, da se bomo uspešno izogibali okužbam.

Kako je z obiski?

Obiski potekajo normalno, tako je tudi navodilo ministrstva za zdravje. V primeru okužbe svojci dobijo popolno zaščitno opremo in lahko svoje najdražje obiščejo tudi v rdeči coni.