Foto: Šentjakobsko gledališče/Nada Žgank
Foto: Šentjakobsko gledališče/Nada Žgank

Predstava Pelikan bo na prenovljenem odru Šentjakobskega gledališča drevi ob 19.30 doživela slavnostno premiero, abonenti si jo bodo lahko ogledali v svojem rednem abonmajskem programu za to sezono.

Po okroglem stoletju v sodobni preobleki
Drami, ki jo bodo v gledališču zaigrali natanko sto let po njeni prvi uprizoritvi, je režiser Mare Bulc dodelil sodobno preobleko. Po besedah umetniške vodje gledališča Mojce Kreft so si želeli ustvariti igro, ki bo aktualna za sodobni čas, in jo uprizoriti s sodobnimi izhodišči.

Digitalizirana rokopis in tipkopis prevoda
Pri priredbi mojstrovine Augusta Strindberga iz leta 1907 so se naslanjali na slovenski prevod Juša Kozaka. Njegov rokopis in tipkopis, ki je bil naknadno priložen k inspicientski knjigi, ki ju hranijo v Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi), so ob premieri objavili v digitalni obliki.

Bulc se je pri posodabljanju igre osredotočil predvsem na glasbeno sceno, ki bodo po njegovih besedah bistveno pripomogli k njenemu vzdušju in dinamiki. Avtorsko glasbo sta med drugimi prispevala glasbenica Polona Janežič in dramaturg Nebojša Pop Tasić.

Scenograf je Damir Leventić, kostumografinja Sanja Grcić, koreograf pa Sebastjan Starič. Svetlobo je oblikoval Andrej Hajdinjak, masko pa Incognito design. Nastopajo Nives Mikulin, Jaša Levstik, Mariša Milovanović, David Dolamič in Kajetan Bajt.

Predstava je eden osrednjih dogodkov v sklopu prireditev, s katerimi zaznamujejo stoletnico Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

100 let Šentjakobskega gledališča