Radijske vsebine - RTV zame - Moja generacija

Svetovalni servis

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo, veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj izstopajoče. A za vsako vprašanje je dobro najti odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite odgovor iz prve roke. Na Prvem, vsak delavnik med 8.95 in 8.30.
Kim Camara

Drugi pogled je zmeraj zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni zmeraj enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za tipično slovensko, videti skozi oči drugih. V Drugem pogledu vsak torek ob 7. 40 na Prvem.Sindikat kmetov bo od premiera Šarca zahteval takojšen odtrel volkov

Predstavnike Sindikata kmetov bo danes sprejel premier Marjan Šarec in se z njimi prvič pogovoril o te dni najbolj odmevni težavi - napadih zveri. Kmetje od sestanka veliko pričakujejo, od izplena pa bodo bržkone odvisne nadaljnje protestne dejavnosti.sindikata. V oddaji ne preslišite še: Bruselj naj bi od NLB zahteval prodajo polovice zavarovalnice Vita. Italijanska vlada v pat položaju, a večina si ne želi novih volitev. Polovica Slovencev ne bere knjig, petina bralno nepismenih. Na plezalnem svetovnem prvenstvu Garnbretova lovi še tretje zlato.

“Uspešen sem bil le zato, ker sem tolikokrat poskusil!”

20. avgusta leta 1980 se je italijanski – sam bi si rekel južnotirolski – alpinist Reinhold Messner kot prvi samostojno povzpel na Mount Everest brez dodatnega kisika. Podoben podvig mu je uspel že dobri dve leti pred tem, 8. maja 1978, ko je na streho sveta stopil skupaj s Petrom Habelerjem, prav tako brez dodatnega kisika, čeprav so vsi zdravniki govorili, da to ni mogoče. Od obletnici Messnerjevega solo podviga vam v Torkovem kvizu v poslušanje ponujamo nekaj odlomkov iz intervjuja s tem legendarnim alpinistom, posnetega leta 2012.

Na današnji dan - 20.8.

V Spominčicah govorimo tudi o dnevu, ko je Slovenija dobila prvo mednarodno letališče.

RTV v živo
07:00 Dobro jutro, poletni izbor
08:55 TV-izložba
08:50 Videotrak, ponovitev
09:25 Športno plezanje - svetovno prvenstvo: kombinacija - hitrostno plezanje (Ž), prenos iz Hačiodžija
08:42 Obvestila
09:00 Poročila
Facebook