Radijske vsebine - RTV zame - Moja generacija

Mišična distrofija

Živčno-mišična obolenja neposredno ali posredno prizadenejo mišice. Za hujše oblike je značilno postopno propadanje mišičnih vlaken, ki privede do delne ali popolne ohromelosti določenih mišičnih skupin, posledica tega pa so vse večje težave pri gibanju, vezanost na voziček in odvisnost od tuje pomoči. Društvo distrofikov Slovenije že 50 let daje obolelim oporo, s svojimi programi pa jim pomaga premagovati vsakdanje težave. Kakšna so ta obolenja, kako pomembna je obnovitvena rehabilitacija, s katero lajšajo tudi socialne in psihične posledice invalidnosti, in ali se da z mišično distrofijo kakovostno živeti v svojem okolju – o tem bomo govorili v oddaji Med štirimi stenami, ki jo je pripravila Petra Medved.

RASTEM Z GLASBO, VINIKA, SLOVENSKA FILHARMONIJA, ANA DOLŽAN, SCHUBERTOV OKTET, BOŠTJAN LIPOVŠEK, MARIJAN MLAKAR

V našo redno četrtkovo oddajo se vrača rubriko Rastem z glasbo, ki nam tokrat ponuja razmišljanja o koncertnem občinstvu, natančneje o skrbi za vzgojo poslušalcev klasične glasbe. Avtorica oddaje Helena Filipčič Gardina se z različnimi sogovorniki dotika področja kulturno-umetnostne vzgoje in odnosa mladih do klasične glasbe. Osrednji del abonmaja Metka Sulič namenja izvrstnim glasbenikom, ki jih je slovenski hornist Boštjan Lipovšek združil v Schubertovem oktetu. Mednarodni sestav je namreč navdušil občinstvo na enem od koncertov minule abonmajske sezone Kulturnega doma Nova Gorica. Prisluhnete lahko tudi prispevkoma o koncertu ob 25. obletnici delovanja vokalne skupine Vinika in Orkestru Slovenske filharmonije v Kulturnem domu Nova Gorica. V zaključnih minutah pa vam urednica oddaje Tatjana Gregorič v poslušanje ponuja nekatere skladbe Marijana Mlakarja, preminulega goriškega skladatelja, jazz pianista in glasbenega pedagoga.

Ekološko kmetijstvo severovzhodne Slovenije

Ekološki kmetje, povezani v Združenje za ekološko kmetovanje severovzhodne Slovenije, so pred mesecem dni zaznamovali 20. praznik ekoloških kmetij. Vsa ta leta svoje izdelke prodajajo na Glavnem trgu v Mariboru. O tem, kako živi ekološka tržnica, kakšno je povpraševanje po tovrstni hrani v štajerski prestolnici in o priložnostih ekološkega kmetijstva smo govorili v oddaji Odkrivamo Maribor.

Naval na šport ob 09:15

V dopoldanskem Navalu na šport se posvetimo rokometni ligi prvakov.

Agrotechnikai lehetőségek a kukoricamoly elleni védekezésben

Kertészkedik? Földet művel? Vagy csak a virágaival kapcsolatban tanácstalan? Ebben a műsorban minden hétfőn reggel Önnek is megpróbálunk jó tanáccsal szolgálni.

Osteoporoza prizadene tudi moške

Osteoporozo so nekdaj povezovali samo s staranjem. Danes pa vemo, da je bolezen kosti, ki postanejo krhkejše. V Sloveniji ocenjujemo, da ima osteoporozo od 80 000 do 100 000 prebivalcev, starejših od 65 let. Za osteoporozo po 50. letu zboli vsaka druga ženska in vsak peti moški. Zlomi kot posledica osteoporoze so lahko za posameznika usodni, najnevarnejši so zlomi kolka. O osteoporozi, zdravem načinu življenja bolnikov in zdravljenju bomo govorili z DUŠO HLADE ZORE, dr. med., predsednico Zveze društev bolnikov z osteoporozo.

Ka vija sta res fkup?

Priljubljeni Štajerski árgo, ki je postal zabavni spremljevalec štajerskega vsakdana domala vsakega prebivalca na »totem koncu«, je dobil v sodelovanju z Radiem Maribor tudi tonsko podobo. Štajerske besede in besedne zveze lahko slišite na frekvencah najstarejše radijske postaje v severovzhodni Sloveniji, posamezni argoji pa so razloženi tudi z lektorskega oziroma etimološkega vidika.

Lirični utrinek

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Poročila ob 8.00

Informativne oddaje Radia Maribor prinašajo ažurne, jasne, verodostojne in celovite informacije o dogajanju pri nas in po svetu. Novinarji in uredniki se poglobijo v aktualno dogajanje, prvotno novico podkrepijo s kompetentnimi izjavami, mnenji in komentarji.

Fenomen programiranja

Debatiramo o vedi, ki postaja del popularne kulture. Programiranje! Če je bilo včasih rezervirano za stereotipno nedružabne, pametne fante z debelimi očali, je danes popularno in priljubljeno. Programer se zdi najbolj privlačen poklic na svetu, ker ima dobro plačo in lahko dela s kavča ali med službo potuje. Stereotipi? Po podatkih Stack Overflow je leta 2018 število programerjev v Evropi znašalo 5,5 milijona. Največje število razvijalcev programske opreme ima Nemčija – približno 837 000, na listo treh najuspešnejših držav uvrščata še Združeno kraljestvo in Francija. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v zadnjem desetletju beležijo 70% porast pri vpisu.

RTV v živo
10:05 Dober dan
11:00 TV-izložba
10:40 Zgodbe iz školjke: Zlatko Zakladko: Stota, ponovitev
11:00 Obzorja duha: Krščeni in poslani, ponovitev
10:10 Med štirimi stenami: Mišična distrofija, 50 let Društva distrofikov Slovenije
11:00 Poročila
Facebook