Policisti na ormoškem opažajo, da se število migrantov po zatišju zaradi epidemije spet povečuje (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Policisti na ormoškem opažajo, da se število migrantov po zatišju zaradi epidemije spet povečuje (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

V prvi polovici leta so na območju Policijske uprave Maribor obravnavali 257 primerov nedovoljenega prečkanja meje, oziroma polovico manj kot lani. Junija so prijeli 86 ljudi. Policisti opažajo, da se število migrantov po zatišju zaradi epidemije spet povečuje.

Policisti na ormoškem zaradi nedovoljenega prečkanja meje obravnavajo v glavnem mlajše moške, pojasnjuje pomočnik komandirja Policijske postaje v Ormožu Zvonko Merc: "Ti ljudje prihajajo k nam z ekonomskim ciljem, z namenom boljšega življenja. Ciljne države so predvsem Nemčija, Italija, gredo k svojim družinskim članom, ki že živijo v Evropski uniji."

Nezakonitih prehodov beležijo za polovico manj kot lani. Prav tako na ormoškem zadnje mesece ni takšnega števila ilegalnih prehodov kot drugod na južni meji s Hrvaško, pravi Zvonko Merc: "Kolegi iz drugih PU, kot denimo LJ, KP, NM, se srečujejo z večjim obsegom nedovoljenega prehajanja državne meje, to je res. Na to vpliva več faktorjev, eden od glavnih je način dela teh kriminalnih združb, drugo pa je način potovanja ali gre za lažje premagovanje terena."

Zaradi manj težav z ilegalnimi migracijami naj bi iz Ormoža odpeljali 6 zabojnikov, ki so jih za lažjo obravnavo tujcev namestili marca, pravi župan Ormoža Danijel Vrbnjak: "Konkretno naj bi ti kontejnerji odpotovali v Ljubljano, kjer beležijo tudi po več sto takih obravnav na dan, vsaj tako je kazalo v zadnjem času."

Že mesece policistom na meji pomagajo tudi vojaške enote. Župan Vrbnjak meni, da bi pri tem vojaki potrebovali več pooblastil: "Bi bilo dobro vseeno premisliti še enkrat okrog sprejetja tistega 37. člena, da obmejnim občinam in pa policiji pomaga tudi vojska."

Število migracij se namreč spet povečuje.