Foto:
Foto:

Sandra Tripunovič je v začetku marca na portalu Nepremičnine Si21 naletela na oglas za dvosobno luksuzno stanovanje v centru Ljubljane. Nenavadno ugodna mesečna najemnina 450 evrov vključno s stroški je bila dovolj dober razlog, da je poslala povpraševanje na naveden elektronski naslov martin_kosir@outlook.com. "Odpisala mi je Valentina Borgogni, ki se je predstavila kot 33 letna finančna svetovalka in modna oblikovalka iz Italije. Povedala mi je, da je stanovanje kupila med študijem v Sloveniji in ga oddaja za dobo petih let," pove naša sogovornica. Podobno zgodbo pripoveduje še ena gledalka, ki se je konec februarja zanimala za oglas na nepremičninskem portalu Bolha. »Šlo je za trisobno stanovanje v centru Ljubljane za 340 evrov mesečne najemnine, kontaktna oseba je bila Martina Mozzoni. Predstavila se je kot 43 letna Italijanka iz Parme, ki stanovanje lahko odda za največ devet let,« pojasni študentka iz Ljubljane.

Ogled stanovanja je možen šele po nakazilu dveh najemnin

"Zaradi neodložljivih službenih obveznosti ne morem priti v Slovenijo. Ampak to za vas ne bo predstavljalo nobenih težav, saj sem našla rešitev. Preko spletne platforme Airbnb mi lahko nakažete denar, potem pa vam jaz pošljem pogodbo in ključe stanovanja," je odgovor, ki sta ga prejeli obe sogovornici. In nista osamljeni, o prevarantih so se razpisali tudi člani skupine Stanovanjce stanovanjce kje si? na družbenem omrežju Facebook, ki so naleteli na podobne oglase Chiare Rigatto in Marine Mozzo. Podatki o njihovem transakcijskem računu razkrivajo, da gre za bančno nakazilo v tujino prek Western Uniona. "Zahteva za nakazilo denarja prek Western Uniona je osnovni znak, da se prepozna poskuse prevar na internetu, saj je zelo težko izslediti, kam denar dejansko gre. Ko denar nakaćžete, ga oseba z navedeno sklicno številko lahko dvigne kjerkoli," opozarja administrator portala Nepremičnine Si21 Dalibor Cerar, ki je prejel dve prijavi uporabnikov in že odstranil goljufive oglase.

Stanovanja v resnici oddaja nepremičninska agencija

"Ker se mi je vse skupaj zdelo sumljivo sem na spletnem portalu še malo pobrskala in našla to isto stanovanje, s popolnoma enakimi fotografiojami, cena najema pa je 2.200 evrov," zgroženo pove Sandra Tripunović, ki je o vsem skupaj obvestila tudi nepremičninskega agenta Predraga Todića. "Bil sem zelo presenečen in sem lastnico stanovanja takoj obvestil," nam je povedal direktor Ljubljana nepremičnin, ki svetuje, da si vedno pred sklepanjem posla z najemodajalcem, ogledate stanovanje in ne podpisujete pogodb, ki niso overjene pri notarju. Tudi za drugo stanovanje, ki ga je Martina Mozzoni tržila za 340 evrov mesečno, se je izkazalo, da ga oddaja agencija Ljubljana nepremičnine, in sicer za 900 evrov mesečno.

Policija: Najcenejše ponudbe so velikokrat na koncu najdražje

Na Generalni policijski upravi (GPU) prijav v zvezi goljufivimi najemodajalci niso prejeli, zato niso mogli ukrepati. "V primeru tovrstnih ponudb je treba biti še posebno pozoren in zagotovo velja rek, da so lahko ravno najugodnejše ponudbe na koncu lažne. V konkretnem primeru ne morem trditi, da smo prejeli konkretno prijavo, zato je žal ne morem komentirat. V primeru konkretnih oškodovanj lahko oškodovanec poda prijavo najbližji policijski enoti, kjer priloži dokazila, priloge, vso korespondenco, morebitna plačila" je pojasnil Dragan Obolnar, vodja oddelka za poslovni in javni sektor iz Uprave kriminalistične policije GPU. Brez ustreznega predloga oškodovanca je pregon nemogoč, zato na policiji oškodovance pozivajo, da čim prej prijavijo prevarante.

Prevara ima mednarodne razsežnosti

"Preverili smo podobne prevare Martne Mozzoni na tujih spletnih straneh in ugotovili, da je tam delovala na enak način," nam je sporočil Dalibor Cerar. Njene oglase pa smo našli tudi na hrvaških, srbskih, čeških, avstrijskih in italijanskih nepremičninskih portalih. Da gre za mednarodno prevaro potrjuje tudi zgodba gledalca, ki je julija lani nasedel goljufivemu oglasu na avstrijskem nepremičninskem portalu immowelt.at. Prevarant, ki mu je obljubljal ugodno najemniško stanovanje v Avstriji, se je skrival za imenom David Driver. V dobri veri mu je naš gledalec na transkacijski račun v Londonu nakazal dve mesečni najemnini oziroma 800 evrov. Na obljubljene ključe, ki naj bi jih dobil od predstavnika Airbnb-ja takoj po nakazilu, je čakal zaman. "Ko sem ugotovil, da gre za prevaro sem podal prijavo avstrijski policiji, ki je primer obravnavala. A čez nekaj mesecev sem dobil odgovor avstrijske tožilke, da je strilec neznan," je o grenki izkušnji zapisal opeharjeni gledalec.