Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Folklora v sklopu mednarodnega festivala Folkart že več kot tri desetletja piše uspešno zgodbo v Mariboru. Predhodnik Festivala Lent vsako leto v mesto pripelje skupine iz vsega sveta, ki ulice napolnijo z barvanim, plesom, glasbo in veseljem. Pogovarjali smo se z mati Folkart. O producentkinih začetkih. Obudili smo spomine na minule izvedbe festivala in se zazrli v prihodnost. Ima naslednika?

V prvem nadstropju mariborskega narodnega doma smo s producentko Alenko Klemenčič spregovorili o Folkartu, ki je v Maribor v treh desetletjih privabil svetovno znane in v stroki uveljavljene skupine iz več kot 80-tih držav iz skoraj vseh celin. Je prejemnica mednarodnega priznanja za ustvarjanje programa festivala – Srebrne značke svetovne nevladne organizacije CIOFF.

Mednarodni festival vsako leto oživi mestno jedro, izbrane trge, ulice in prizorišča - praviloma mestni park, nekoč plavajoči oder, letos dvorano Union in glavni oder. Skozi leta je pridobil status enega izmed velike peterice v folklornem svetu in je največji tovrstni festival v Sloveniji.

Kako težko pa je dobiti eksotične folklorne skupine? Kakšna je bila organizacija festivala v času, ko so se še pošiljali faksi in zakaj je najpomembnejši osebni odnos? Prisluhnite:

Težko je tako posebno kulturo videti vsak dan - ali potuješ ali imaš srečo, da si v času Folkarta v Mariboru