Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Snaga ne bo več upravljala mariborskih tržnic. Snagina koncesija, ki velja do leta 2026, bo prekinjena predčasno. Na mariborski občini pa nameravajo neposredno podeliti novo koncesijo javnemu podjetju oz. gospodarski družbi v 100-odstotni javni lasti za novo obdobje desetih let, predvidoma družbi Mestne nepremičnine.

Namera o prekinitvi obstoječe pogodbe je bila med občino in Snago izvedena dogovorno, pravi direktor Snage Franc Dover, saj da se Snaga želi predvsem pozicionirati in usmerjati na ključna področja ravnanja s surovinami, zbiranjem in obdelavo odpadkov surovin ter na sinergijske učinke, ki nastanejo s tem tudi na tržnih dejavnostih. »S to razvezo smo seznanili tudi naš nadzorni svet, ki je na svoji seji 16. junija k temu tudi podal soglasje,« še pojasnjuje Dover. Do sprememb naj bi prišlo jeseni, so pisno pojasnili na mariborski občini.

Upravljanje tržnic naj bi tako predvidoma prevzela družba Mestne nepremičnine, ki je v stoodstotni občinski lasti, in ki se mdr. že ukvarja z upravljanjem t. i. začasnih parkirišč, ki so do zdaj v občini bila brezplačna, kmalu pa bodo plačljiva. Na zadnji dopisni seji mestnega sveta so tako potrdili tudi spremembe odloka o ustanovitvi te družbe. Mestnim nepremičninam so ob že obstoječi nepremičninski dejavnosti zdaj razširili nabor, mdr. na tržično dejavnost, tudi zaradi večje možnosti pridobivanja dodatnih prihodkov, pravijo na občini. Svetniki so na isti seji spremenili tudi odlok o tržnicah, s čimer bo koncesionar po novem za izvajanje javne službe vzdrževanja in upravljanja tržnic lahko vključil tudi podizvajalce. Na občini so glede tega pojasnili, da sprememba zagotavlja večjo fleksibilnost pri upravljanju in vzdrževanju tržnic, in da ne bo vplivala na uporabnike storitev.