Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Vodstvo časopisne hiše Večer je zaposlenim predstavilo načrte v povezavi z reorganizacijo podjetja. Kot je znano, se bo podjetje do začetka septembra razdelilo v dva dela: svetovalno-storitvenega in založniškega. Slednjega, pod katerega spada novinarska dejavnost, pa bodo prodali uradno še neznanemu kupcu.

Potrditve, kdo bo kupec založniškega dela podjetja Večer, zaposleni danes še niso dobili, so pa prejeli zagotovilo, da bodo delovna mesta in pravice srednjeročno obdržali, pravi predsednica Večerovega novinarskega sindikata Branka Bezjak:

"Če bo to držalo, če bo torej obveljala ta zaveza, obljuba, je potem to vsekakor dober obet, da lahko ohranimo sedanjo verodostojnost in kredibilnost še naprej, kar mislim, da je ključno za en takšen medij s tolikšno tradicijo in verodostojnostjo, kot jo ima sedaj."

Po neuradnih informacijah naj bi enega od osrednjih slovenskih časnikov kupil medijski mogotec Martin Odlazek, oziroma šest podjetij, med njimi tudi Svet24 in Salomon, ki zaradi razdelitve lastništva ne bi potrebovala soglasja ministrstva za kulturo in regulatorjev konkurence. Uradne potrditve še ni.

Kljub temu pa v Društvu novinarjev Slovenije ocenjujejo, da gre za eno korenitejših sprememb v medijskem prostoru in potencialno povečanje koncentracije lastništva in homogenizacije vsebin, pravi predsednica Petra Lesjak Tušek:

"Nas vsekakor skrbi perspektiva in prihodnost Večera, ki bo dobra samo, če bo ohranjal sedanjo naravnanost in uredniško avtonomijo in te kakovostne vsebine. Upam, da imajo pri nakupu lastniki, novi lastniki, v mislih tudi to, ne zgolj samo kake druge interese."

Sogovornica dodaja, da je zakonodaja glede koncentracije medijskega lastništva preohlapna.

Direktor večera Miha Klančar je poslal še kratek pisni odziv vodstva: načrte o reorganizaciji in prodaji potrjujejo, kakor tudi informacijo, da je med kupci šest družbenikov. Podrobneje pa postopka do takrat ne morejo komentirati. Zagotavljajo pa, da sam postopek ne bo vplival oziroma ogrozil poslovanja in opravljanja dosedanje časopisno-informacijske dejavnosti. Večer bo ostal verodostojen in profesionalen medij, eden od stebrov novinarstva tako v nacionalnem kot lokalnem okolju ter tako ohranil zaupanje bralcev.