3 mesece po volitvah je lista mariborskega župana Saše Arsenoviča podpisala koalicijski sporazum z devetimi izmed enajstih list, s katerimi se je usklajevala o skupnem delovanju. Predstavnika preostalih dveh se podpisa nista udeležila. V opoziciji pa bodo liste bivših županov Andreja Fištravca in Franca Kanglerja ter SDS.

Saša Arsenovič je podpis sporazuma namenoma sklical v poročni dvorani mariborskega Rotovža. A na sklenitev koalicije ni bilo Stojana Auerja z Liste Lidije Divjak Mirnik in nosilke svoje liste Melite Petelin.

"Danes sta zadržana in verjamem, da bosta podpisala. Takšna so tudi zagotovila. Vse je bilo usklajeno že pred počitnicami, a bi jih takrat manjkalo še več, kot jih je danes," je dejal Arsenovič.

Stojan Auer, ki pred mikrofon ni želel, je povedal, da programsko še niso usklajeni, Melita Petelin pa je do ponedeljka odsotna. Arsenovičeva koalicija ima v 45-članskem mestnem svetu za zdaj 26 svetnikov.

Komentar Alenke Iskra iz Socialnih demokratov: "Pričakujem, da bomo lahko čim več zapisanih zavez koalicije, ki je danes tudi formalno nastala, tudi uresničili, čeprav je zavez ogromno in upam, da bo priložnost še en mandat dati podobni koaliciji, da Maribor res doseže tisti preboj, ki si ga vsi Mariborčani tako zelo želimo."

Pred koalicijo je veliko izzivov. Denimo želja po ustanovitvi holdinga javnih podjetij, pereča prostorska stiska Mariborske knjižnice, pa tudi kislih jabolk, kot je povišanje komunalnega prispevka.

Branislav Rajić iz Stranke modernega centra: "Pasti je veliko, vsak dan se pojavijo nove, tudi vsak trenutek vidite, da pride kaj novega. A nismo tukaj, da čakamo na pasti, ampak da takrat, ko se pojavijo, iz njih uspešno skočimo ven."

Kako trdna bo koalicija, bo videti že kmalu – vse želje in projekte bo treba predvidoma do konca aprila stlačiti v vedno premajhen proračunski lonec.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik