Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Po večmesečni zamudi pri sprejetju proračuna bo mariborska občina začela izvajati tudi njegov participativni del. Gre za 86 projektov, ki so jih izbrali občani – od ureditev sprehajalnih poti in klopi, do otroških igrišč in obnove javne infrastrukture.

Ker je izbranih projektov dvakrat več kot v prejšnjih letih in ker je tudi denarja dvakrat več, bo dolgotrajnejša tudi izvedba, pravi vodja projekta Neva Pipan:

"Vsi projekti so vključeni v proračun, vendar smo jih namesto na 2 razdelili na 3 leta."

Spomladi so že očistili podhod na Taborsko tržnico, v načrtu je še obnova stopnic. Med večjimi projekti, za letos, so tudi obsežne zasaditve dreves, obnova igrišča pri kamniški osnovni šoli ter ureditev Rožnega griča v mestnem parku in malega Betnavskega gozda.

"Letos načrtujemo izvedbo 28 projektov, prihodnje leto 45 in leta 2025 22 projektov," pojasnjuje sogovornica.

Zavleklo se je tudi izvajanje prejšnjega participativnega proračuna in se podražilo za 9 odstotkov: končujejo še kolesarnico v Limbušu, krajinski park v Stražunu in vzpostavitev čolnov na prvem ribniku v Mestnem parku, razlaga vodja:

"Čolni čakajo v skladišču, saj je bila zima. Iščemo poslovni model, čaka pa nas še nekaj aktivnosti. Srčno upam, da bomo lahko sredi poletja morda že veslali."

Postavitev elektronskih tabel z navodili za jogo na prostem v Kamnici in Bresternici pa spremljajo tehnične težave.