Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vodstvo družbe Boxmark Leather iz Kidričevega je na včerajšnjem sestanku s sindikalisti napovedalo, da bo do konca septembra v skladu s sanacijskim programom odpustilo dodatnih do 350 zaposlenih. Prve odločbe o prenehanju delovnega razmerja naj bi začeli vročati v prihodnjih dneh, med razlogi za odpuščanje pa sta koronakriza in upad naročil v avtomobilski industriji.

V Boxmarku so letos odpustili že približno 300 delavcev, do konca septembra jih bodo po besedah direktorja Marjana Trobiša še dodatnih 350. Kot pojasnjuje, se morajo prilagoditi proizvodnim potrebam, saj imajo zaradi nastale situacije 40-odstotni padec naročil iz avtomobilskega sektorja in 80-odstotni padec naročil iz letalske industrije.

V družbi so že v začetku leta pripravili sezname presežnih delavcev, odpuščali pa jih bodo postopoma. Sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije za Podravje in Koroško Jaka Šilak pove: "Vzdušje ni prijetno, saj nobeden ne ve, kdo bo in kdo ne bo dobil odpovedi. V tem času pa bodo ljudje tudi zelo težko dobili nove službe, zato bo zagotovo marsikdo pahnjen na rob preživetja."

V sindikatu so si sicer prizadevali, da bi vodstvo še vsaj pol leta izkoristilo državne ukrepe zaradi koronavirusa, in tako ohranilo delovna mesta, morebiti pridobilo nova naročila. A so se tuji lastniki, družba Unicut AG, odločili drugače, del proizvodnje pa bodo selili na Hrvaško in v Bosno in Hercegovino. Trobiš namreč pravi, da ne verjame, da bi država podaljšala te ukrepe do leta 2021. Šele takrat naj bi namreč naročila dosegla povprečno raven preteklih let.

Boxmark naj bi kljub odpuščanju v Kidričevem krepili kompetenčni center za raziskave in razvoj, službo pa naj bi do konca leta zagotovo zadržalo 800 delavcev.