Foto: Župnija Sv.Petra Malečnik: Nova oznaka in vhod v katakombe
Foto: Župnija Sv.Petra Malečnik: Nova oznaka in vhod v katakombe

Da je v Malečniku s prihodom novega župnijskega upravitelja zavel nov veter se je slišalo že v drugi polovici poletja. Duhovnik Sebastijan Valentan je magister kanonskopravnih znanosti, sodnik pri Metropolitanskem cerkvenem sodišču v Mariboru in sodelavec Inštituta za kanonskopravne vede pri Katedri za cerkveno pravo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

V trenutku je v novem okolju pognal korenine in po reklu – če hočeš druge vneti moraš najprej sam goreti – pritegnil številne krajane in župljane k prizadevanjem za prenovo sakralne dediščine s katero je župnija Sv. Petra, nekoč največja znotraj nekdanje Lavantinske škofije bogato obdarjena.

S krajani se je lotil prenove dolgo pozabljenih katakomb, skrivnostnega prostora v katerega se je nekoč prišlo iz cerkve, danes pa vanj vodi poseben vhod na južni strani. Malečniške katakombe, edinstvene v Sloveniji so zgrajene leta 1730. Nahajajo se pod večjim delom cerkve in zajemajo 64 grobnih niš, od katerih je 14 zazidanih. Kamnite plošče v latinščini izpričujejo, da so tam pokopani nekdanji malečniški duhovniki in nekateri zaslužni župljani, med njimi duhovnik Janez Sittich (župnik v letih 1724-1759), ki je postavil cerkev in katakombe.

Danes, na cerkveni praznik spomina vseh vernih rajnih bo ob 18. uri prvič po več kot sto letih v tem prostoru potekala sveta maša, ki jo bo daroval domači župnijski upravitelj, neposredno pa jo bo prenašala Televizija Exodus.

Posebnost bogate zgodovine župnije