Foto: EPA
Foto: EPA

Da bi se cepilo čim več ljudi, cepilni centri po državi pripravljajo dneve odprtih vrat. V Slovenski Bistrici, kjer so brez naročanja cepili včeraj (v ponedeljek), gneče ni bilo. Prišlo je le 74 odraslih. V Mariboru se bo mogoče brez prehodnega naročila cepiti v četrtek in petek, s cepivoma Jonson&Jonson in AstraZeneca, s slednjim v četrtek tudi v Lenartu.

Ob zmanjšanem številu novih okužb upada tudi zanimanje za cepljenje, ugotavljajo v slovenskobistriškem Zdravstvenem domu, kjer je bil ponedeljkov dan odprtih vrat zelo skromno obiskan, pravi direktorica Urška Sedmak: "Predvidevali smo, da se bo cepljenja udeležilo med 400 in 500 ljudi, vendar je bil odziv majhen, v dopoldanskem času 29 prebivalcev, popoldne 45."

Brez naročanja bodo v bistriškem Zdravstvenem domu cepili ponovno jutri (v sredo), prihodnji teden tudi na območju Pohorja in v okoliških občinah – Makolah, Poljčanah in Oplotnici. Kot poziva Sedmakova: "Vseeno je treba še vedno zaupati stroki, se cepiti, ker bomo lahko na ta način stopili v jesen."

V mariborskem Zdravstvenem domu bo na cepljenje brez vnaprejšnjega naročanja mogoče priti v četrtek in petek. A izbira cepiva ne bo mogoča, odgovarja direktor Jernej Završnik: "Ne, na žalost ta trenutek ne, ker nimamo cepiv na razpolago, moram pa jasno povedati, da si to želimo." Cepili bodo s 3500 odmerki cepiva Jansen in 13500 odmerki AstraZenece. "V četrtek dopoldne bomo odmerili 1500 odmerkov cepiva Jonson in 1500 popoldne. V petek dopoldne bomo dali na razpolago tisto cepivo, ki ne bo porabljeno v četrtek in pa v nadaljevanju bomo ponudili cepivo AstraZeneca."

Dan odprtih vrat v četrtek med 14-to in 17-to uro pripravljajo tudi v lenarškem Zdravstvenem domu, kjer bo za cepljenje brez naročanja na voljo 1300 odmerkov AstraZenece.