Eno od odalgališč odpadnega blata Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Eno od odalgališč odpadnega blata Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

V enega od hudourniških potokov na Pohorju v občini Hoče-Slivnica je neznani storilec v preteklih dneh odložil večjo količino odpadnega blata, predvidoma z ene od čistilnih naprav. Gre za blato, ki ga sicer prevzemniki vozijo na predelavo ali sežig v tujino. Blato so na več mestih odložili v nekaj deset metrov globok jarek, od koder smrdeča voda odteka v dolino. Ker gre za vodovarstveno območje, se pristojni bojijo napovedanih padavin, že zdaj pa je jasno, da bo sanacija črnega odlagališča komunalnega blata zelo težavna in draga.

Vzorčenje odloženega blata Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Vzorčenje odloženega blata Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

O črnem odlagališču je bila že včeraj obveščena policija, podana je bila prijava na okoljski inšpektorat, aktivirala se je tudi civilna zaščita občine Hoče-Slivnica. Poveljnik Boštjan Horvat:
"Upamo, da pač ne bo prišlo do neke večje razsežnosti, kar se tudi bojimo, da bo. Ker pač prihajajo padavine in zna zadeva steči tudi v podtalnico."

Vodja službe za varstvo voda v vodnogospodarskem podjetju Drava Ptuj Mirjana Fesel: "Kljub vsemu je to vodovarstveno območje, koliko so ogrožene podtalne vode, je potrebno še preučiti, je pa to namerno onesnaženje." Ker odpadno blato znižuje količino kisika v vodi, se posledic bojijo tudi v Ribiški družini Maribor. Gospodar Miran Midlil: "Posledice so lahko pogin par ton rib."

V bližini črnega odlagališča blata je vodno zajetje za pet bližnjih kmetij. Kot je povedal domačin Anton Visočnik, vodo uporabljajo tudi za pitje in napajanje živine, ali je oporečna, pa še ni znano. "Toti ko ma tu konje, ma na kameri dva šleperja, naj bi mela ljubljanske registracije, se lepo vidita rdeča, kripe so srebrne."

Dogodek že preiskuje policija, pristojni pa že razmišljajo o morebitni sanaciji. Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak: "Takoj smo obvestili vse pristojne službe, danes pa… Kako sanirat, ne vem, s tem še nimamo izkušnje, tako da pričakujemo, da se bo vključila tudi država."

Da bo sanacija zelo težka, potrjuje tudi Mirjana Fesel in vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj: "Teren je težko dostopen, sam graben je dejansko globok 40, 50 metrov, koliko je bilo pregledano, se je blato razpotegnilo v dolžini 200 do 300 metrov."

Pred štirimi tedni so podobno odlagališče odpadnega komunalnega blata odkrili v Dramljah, v začetku februarja pa v bližini Ljubljane.