Drugo največje podjetje za distribucijo električne energije v državi Elektro Maribor je danes mdr. predstavilo načrte za letošnje leto, medtem ko rezultati poslovanja v lanskem letu še niso znani.

Lani so v Elektru Maribor za investicije namenili 32 milijonov evrov, tudi letos bodo v ospredju naložbe v bolj robustno, močnejše in naprednejše omrežje. Teh naj bi bilo za 31 milijonov, pravi predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič: »Povečali bomo obseg in delež kabliranih in nadzemnih izoliranih vodov, zmanjšali obseg neizoliranih vodov, izgradili oz. obnovili bomo transformatorske postaje, povečali bomo tudi obseg in delež v daljinsko merjenje vključenih uporabnikov. Računamo da bo konec leta že več kot 90-odstotkov uporabnikov vključenih v napredni sistem merjenja.«

Tako bodo izgradili oz. obnovili 270 kilometrov vodov in skoraj 90 transformatorskih postaj. Robustnost omrežja je namreč pomembna, izpostavlja Sovič, tudi zaradi vedno večjega števila vremenskih ujm. Lani so zabeležili 27 dni izrednih vremenskih razmer, te pa so zadnja leta povzročile za okoli milijon evrov škode na omrežju Elektra Maribor, ki je lani uporabnikom distribuiral 2 cela 28 teravatne ure električne energije, kar je skoraj odstotek manj kot leto prej. Pri gospodinjskih odjemalcih je bil odjem približno na enaki ravni kot leta pred tem, pri industrijskih odjemalcih pa je bil 1,4 odstotka manjši. Na območju Elektra Maribor je okoli 23 odstotkov slovenskih uporabnikov, kar predstavlja petino slovenskega odjema.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Sovič še izpostavlja, da je družba lani dosegla najnižjo stopnjo izgub v omrežju, ki je znašala 4 cele 6 odstotka. Elektro Maribor s 755-imi zaposlenimi sicer pokriva območje veliko 4000 km2, konec lanskega leta pa je z elektriko oskrbovalo skoraj 218.600 uporabnikov.