Elektro Maribor bo v prihodnjih treh letih investiral dobrih 80 milijonov evrov v elektrodistribucijsko omrežje na območju severovzhodne Slovenije. V ta namen je Evropska investicijska banka družbi odobrila 31 milijonov evrov posojila, preostali denar, potreben za večjo zanesljivost omrežja distribucije električne energije, pa bo Elektro Maribor kril iz lastnih in evropskih virov.

Elektro Maribor bo z novim investicijskim ciklusom krepil jakost, robustnost in naprednost elektrodistribucijskega omrežja. To zahtevajo vedno pogostejše vremenske ujme, poleg tega uporabniki ves čas priključujejo na omrežje nove naprave in vire, kot so toplotne črpalke, klimatske naprave, tudi že električna vozila, hkrati pa se širijo oziroma gradijo nove poslovne cone; prav tako se povečuje število malih elektrarn, našteva razloge za novo investicijo predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič. Tako načrtujejo obsežna dela na območju, kjer živi skoraj četrtina prebivalcev Slovenije. »V naslednjih letih bomo zmanjšali dolžino nizko- in srednje-napetostnega nadzemnega omrežja za 430 kilometrov in povečali dolžino podzemnega omrežja za 860 kilometrov. Načrtujemo tudi, da bo še letos več kot 90-odstotkov naših uporabnikov vključenih v napredni merilni sistem, prav tako pa želimo priključiti vse nove proizvodne vire,« pojasnjuje Sovič.

Novi investicijski ciklus je zgolj nadaljevanje dosedanjih vlaganj, teh je Elektro Maribor v minulih petih letih izvedel za 146 milijonov evrov, usmerjena pa so bila v povečanje stopnje robustnosti, zanesljivosti in jakosti omrežja, prav tako so se v tem času za 7 odstotkov znižale izgube v omrežju.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič ČučnikRadio
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič ČučnikRadio