Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Potem ko so se maturanti poklicne in mednarodne mature z rezultati seznanili prejšnji teden, so jih danes izvedeli še maturanti splošne mature. V celotni državi jo je pisalo dobrih 6100 dijakov, uspeh je bil 97 odstoten. V Podravju je splošno maturo pisalo 884 dijakov, ponekod je bil uspeh tudi do 100 odstoten. Zlatih maturantov je bilo skupno 302, v Mariboru več kot 20. Spremljali smo podelitev spričeval na tukajšnji Prvi gimnaziji.

Matura je tudi letos potekala v posebnih, epidemijskih razmerah. Maturantka Jana Zorko je ocenila, da je to marsikomu predstavljalo velik izziv, a je prepričana, da je večina maturantov uspela situacijo kljub vsemu uspešno prebroditi.

Zlata maturantka Ajda Weingerl dodaja, da so imeli tudi dobro pomoč profesorjev, ki so bili vselej na voljo za vprašanja in pojasnila.

Gašper Waldhütter pa je dejal, da so bili ključ za uspeh mirni živci.

Zvočne izjave prilagamo v spodnjem posnetku.

Ravnatelj Prve gimnazije Herman Pušnik pa pravi, da so profesorjem pri organizaciji mature pomagale lanske izkušnje:

"Morda smo to zdaj že malo vajeni iz lanskega leta, ko smo izvedli dobro. Dijaki so bili seveda pod pritiskom, v strahu, kaj bo, ker je bilo zelo nepredvidljivo, ampak še bolj kot na pogrešanje priprav na maturo in vsega ostalega so dijaki opozarjali na splošno na pogrešanje ostalih aktivnosti, ki jih šola sicer nudi: obšolske dejavnosti, aktivnosti, projekti, izmenjave, sodelovanja, ustvarjalnost ... tega pa žal ni bilo."

Prav pomen socialnega vidika pouka pa poudarja tudi direktorica mariborskega zavoda za šolstvo Milena Kerndl, ki uspeh maturantov in delo šolnikov ocenjuje kot odlično, ponovnega pouka na daljavo pa si ne želi.