Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Izbran je gradbeni izvajalec za prenovo najstarejšega študentskega doma Univerze v Mariboru. Javno naročilo za obnovo doma 1 je postalo pravnomočno v začetku avgusta in tako bodo dom, zgrajen leta 1964, obnovili za nekaj manj kot pet milijonov evrov.

Izbran ponudnik Lesnina MG oprema bo za 4,8 milijona evrov prenovil dom ena na Tyrševi ulici v Mariboru. Študentski domovi so z odzivom na javno naročilo zadovoljni, saj je, kot pojasnjuje direktorica Maja Krajnc Ružič, interes izkazalo: »kar 6 ponudnikov, in sicer v razponu od 4,8 do 6,5 milijona evrov.«

Prenovljenih bo nekaj več kot tri tisoč kvadratnih metrov tlorisne površine. Od najstarejšega doma bo ostal le skelet; energetsko ga bodo sanirali in omogočili boljše bivanjske pogoje.

Obnovo bo financiralo resorno ministrstvo, kohezijski sklad bo prispeval 420.000 evrov. Krajnc Ružičeva: »Sklep je v zadnji fazi podpisovanja in ga pričakujemo v roku dveh tednov. Takoj za tem podpišemo s ponudnikom pogodbo in pričnemo z deli. Najboljši možni scenarij je druga polo vica septembra. Devet mesecev je predvidenih, tako da si nadejamo, da bomo do drugega poletja v novih in lepih prostorih.« Študente na izmenjavi, ki so bili praviloma nastanjeni v domu ena, bodo v prihajajočem študijskem letu namestili v s 1. septembrom priključenim Dijaškim domom Maribor.

Uprava študentskih domov ob tem načrtuje tudi obnovo 15. doma, depandanse in telovadnice, a še čaka na evropska sredstva za okrevanje. V tem času bo do 16. avgusta odprt razpis za sprejem in podaljšanje bivanja, ki letos prvič vključuje višješolske študente. Do zdaj so prejeli 1800 vlog oziroma 300 več kot v primerljivem obdobju lani.