"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

V tednu pred božičem je bilo tudi sredino jutro ob kavi in kitari v znamenju prazničnih pesmi. Prebujala nas je Ana Bezjak, kateri so se pridružili še njeni učenci, ki so nam pričarali pravo praznično jutro.

Jutro ob kavi in kitari - Ana Bezjak & učenci

Ste pevka in mentorica petja, december je med glasbeniki znan kot najbolj naporen mesec, kakšen je vaš?
"Moj december je bil do tega tedna predvsem starševsko obarvan, preboleli smo vodene koze in še covid, sedaj pa se zdravi veselimo naprej v finalne dni tega leta. Za mano je tudi nekaj nastopov, skupaj z učenci nas čaka še zadnji nastop, ki bo v četrtek 22. 12. na odru Vilinskega mesta v Vetrinjskem dvorcu, sama se veselim še nastopa z Big bendom Cerknica v prihodnjem tednu, nato pa bom zaključila staro in pričela novo leto z novim projektom Roberta Jukiča, ki ga bomo predstavili takoj po novem letu, 2. 1. v oddaji Prva vrsta."

V sredo boste prišli s svojimi učenkami, kako je spremljati mlade talente na začetku njihove poti?
"Pred kratkim sem ugotovila, da poučujem že dvajset let. Pričela sem z vodenjem in aranžiranjem zbora za muzikale na drugi gimnaziji, poučevala sem klavir in nauk o glasbi na Glasbeni matici ob študiju Glasbene Pedagogike, nato pa ob študiju jazz petja tudi postopoma petje. Petje izjemno rada poučujem, je zelo razgibano in edinstveno, pri vsakem učencu je rast in glasbena pot drugačna. Poskušam prepoznati in vzpodbujati glasbeni izraz in pevske kvalitete, ki jih učenci že imajo ter se trudim, da skupaj izboljšujemo težavne dele ter spoznavamo nove plati ustvarjalne glasbe. Jazz in improvizacija sta odlično orodje za kreativnost, tako je vsaka ura razgibana in zanimiva. Zelo ponosna in vesela sem, da sem do sedaj pomagala številnim izjemnim pevcem, ki stopajo uspešno na svoji glasbeni poti naprej."

Učenje mladih predstavlja veliko odgovornost?
"Poučevanje je zelo odgovorno delo, malo zaradi vidika vzgoje, precej pa zaradi izobraževanja. Glas je delikaten instrument, s katerim je potrebno delati odgovorno. Pri učencih poskušam razvijati spoštljiv odnos do svojega glasu in odgovornost do tega, kar so si izbrali početi, v smisli redne vaje in higiene glasu pa tudi sprejemanja narave svojega instrumenta."

Ob enem pa tudi veliko veselje?
"Večina dela je veselje. Res rada poučujem, redkokdaj mi slab dan vpliva na poučevanje, ker si resnično vsako sekundo šolske ure vpet v "akcijo" s petjem, igranjem klavirja je tudi zelo intenzivno , ampak kreativno."

Smo v prazničnem decembru, v program ste uvrstili tudi božične skladb, kakšen odnos imate sicer do božične glasbe?
"Božično glasbo imam zelo rada, vsako leto sredi decembra obudim svoje playliste božičnih skladb, ki jih vrtim ob peki piškotov, okraševanju smrečice itn.
Ob dvoletniku so na programu tudi vse pesmi o Dedku mrazu, snežakih in zimi nasploh, božično vzdušje se pri nas v družini močno povezuje s petjem, po božični večerji je obvezna Sveta noč pa še kakšna, seveda pa imam kot jazz pevka najraje božične jazz napeve, kot so ti, ki jih predstavljamo tudi tokrat."