Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat
Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Anika Horvat velja za eno najuspešnejših slovenskih pevk na slovenskih festivalih. Preboj v karieri je pomenila zmaga na festivalu Melodije morja in sonca leta 1996 s skladbo Lahko noč, Piran, kasneje pa je dvakrat zmagala tudi na Slovenski popevki. Tokrat nas je v sredino jutro prebujala na radiu Maribor.

Jutra ob kavi in kitari - Anika Horvat

Svoj prvi album ste izdali konec osemdesetih let. Kako je bilo ustvarjati glasbo takrat in kako danes?
"Prvi album sem posnela leta 1989, stara sem bila 12 let. Snemala sem pri Acu Razborniku. BILO je fantastično, skupina Bazar mi je odigrala vse skladbe, Pepel in kri pa spremljevalne vokale. Sodelovala sem z največjimi legendami in kot otrok tega privilegija nisem razumela, sedaj pa mi to se toliko več pomeni. Bila je prekrasna izkušnja in v vsakem obdobju lahko izpostavim lepe in manj lepe stvari, ne morem pa reči, da je sedaj slabše. Zelo uživam v ustvarjanju glasbe in vedno najdem glasbenike, s katerimi se ujamemo in uživamo v skupnem ustvarjanju."

Nastopili ste na mnogih slovenskih glasbenih festivalih in pobrali številne nagrade. Kaj vam osebno pomenijo festivali?
"Zmeraj, ko sem se prijavila na festivale, nisem pesmi pripravila za festival, ampak je nastala spontano in sem začutila,da bo imela dodano vrednost z orkestrom, če je to bila slovenska popevka, vedela sem, da je zmagovalna, vendar nikoli nisem tekmovala, da premagam druge izvajalce, da bom boljša od njih, ampak sem tekmovala s svojo pesmijo, ker sem čutila, da je zmagovalna. Kdaj je uspelo, kdaj ne, tako je tudi v življenju. Festivali so vedno bili tudi druženje z glasbeniki in dobra promocija zame."

Kar nekaj vaših pesmi prepeva o morju. Imate radi morje, ali se vam kot primorki ne zdi nič posebnega?
"Morje je zame nekaj najlepšega in zdravilnega. Če ga gledam iz obale in samo poslušam njegov zvok ali pa se vanj potopim in plavam, je morje zame res nekaj nepogrešljivega. Nimam ga za samoumevnega. Brez morja mi živeti ni."

V Jutra ob kavi in kitari uvajamo novo rubriko, našo knjižno polico. Katera knjiga, ki ste jo prebrali vam, je ostala v najboljšem spominu?
"Moram priznati, da nisem knjižni molj in v zadnjem času premalo berem, po navadi pa so to motivacijske knjige, ne ljubezenski romani ;) Nazadnje sem prebrala Zdaj je tvoj trenutek."

Pred kratkim ste izdali skladbo Zvezda. Imate še kakšno novo skladbo v predalu, ki čaka na izdajo?
"V predalu imam dve novi skladbi, za moj rojstni dan 24. maja izide duet z Laro Baruco in že komaj čakam"