Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V jutranjem programu smo govorili o razkužilih za higieno rok, pri tem pa smo se povezali z Zvezo potrošnikov Slovenije, ki so opravili teste razkužil oziroma so preverili koncentracijo alkohola v njih. Izdelki za razkuževanje rok so se namreč v zadnjih mesecih - zaradi pojava novega koronavirusa-, znašli v marsikateri nakupovalni košari. Pri nakupu razkužila mora biti alkohol na prvem mestu med navedenimi sestavinami.

Naša sogovornica je bila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije. Izpostavila je, da so v testih predvsem ugotavljali vsebnost količine alkohola v razkužilih. "Pri nakupu bodite pozorni, da je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin. Alkoholi imajo namreč izvrstno učinkovitost, posebej pomembno pa je, da se sušijo zelo hitro in tako omogočijo hitro dezinfekcijo. Če želite, da bo razkužilo učinkovalo le proti virusu SARS-CoV-2, zadostuje izdelek z najmanj 60 volumskimi odstotki (vol %) alkohola. Če je med sestavinami voda na prvem mestu, izdelek ni ustrezen," poudarja Šmid Božičeva.

Medtem ko si v tem času veliko razkužujemo roke, na Zvezi potrošnikov Slovenijo menijo, naj bo temeljito umivanje rok prva izbira. Razkužilo pa ne sme biti nadomestilo za umivanje umazanih rok. "Če si rok pred nanašanjem razkužila ne umijemo, na koži ostane umazanija," poudarja sogovornica.

Na trgu obstajajo tudi antibakterijska mila ter vlažilni robčki. A voda in milo zadostujeta za odstranjevanje umazanije. Kar se pa tiče vlažilnih robčkov, pa dodaja: "Vlažilni robčki tudi močno negativno vplivajo na okolje. Gre za izdelke za enkratno uporabo, ki jih potrošniške organizacije na splošno odsvetujemo."

Na Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo še, da upoštevajte navodila proizvajalca glede uporabe, saj je drugače uporaba razkužila nesmiselna in neučinkovita. Po razkuževanju se morajo roke posušiti na zraku, pomembno pa je tudi temeljito umivanje rok z milom in toplo vodo. Rezultati testa razkužil so sicer prosto dostopni na spletni strani www.zps.si.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: