Foto: MMC RTV SLO/Facebook Soroptimist Klub Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Facebook Soroptimist Klub Maribor

O denarni donaciji sta v jutranjem programu na Radiu Maribor spregovorili Mirjana Zgaga, predsednica kluba in Ivanka Mulec Ploj, koordinatorica za področje glasbe in izobraževanje. Z njima se je pogovarjala jutranja voditeljica Helena Ajdnik.

Dijak četrtega letnika, ki je tudi letošnji zlati nagrajenec državnega tekmovanja Temsig, bo denar namenil nakupu koncertne kitare. Klub je sredstva zbral na dobrodelnem koncertu v začetku septembra, ko se je vabilu kluba prijazno odzvala Nuška Drašček in v Narodnem domu nastopila s šansoni, ki jih poznamo v izvedbi Edith Piaf. Tudi z njeno pomočjo je lahko klub zbral še več sredstev, saj se je glasbenica odpovedala honorarju.

Mirjana Zgaga je od letošnjega leta tudi nova predsednica kluba. "Vodenje kluba sem prevzela konec meseca oktobra. To je za mene posebna čast in nova funkcija, nova vloga. Ker namreč član postaneš na povabilo, torej se ne odločiš za članstvo kar sam in sem bila zelo ganjena, ko so me povabile, da se lahko predstavim. Letos praznujemo stoto obletnico delovanja prvega kluba, ki je nastal v Kaliforniji. Takrat so se ženske nekako združile, glede na to, da so bili moški precej po frontah in so bile prisiljene prevzeti številna moška dela. Oprle so se ena na drugo, ne samo v tistem pomenu opravljanja vsakodnevnih del, ampak v izobraževanju, v podpori boja pravic za ženske. Tako je nastalo nekako tudi naše prvo združenje. Vzor zakaj prav klub, so dobile ženske po moških klubih, ki so že takrat delovali. Osnovna motivacija tistih prvič članic pa je bila zagotovo negovanje strpnosti, prijateljstva in pa sodelovanje predvsem v korist drugega," je povedala Mirjana Zgaga.

Vodenje je prevzela od Petrine Vake. Odkar je bil Soroptimist International ustanovljen leta 1921, so se članice ukvarjale z reševanjem pravic žensk, njihovega izobraževanja in postavitvi njihovega mesta v družbi. Danes gre za močno mednarodno mrežo, v katero je vključenih okoli 70.000 žensk, ki so močne in učinkovite zagovornice pravic žensk in deklet, nenehno v iskanju rešitev za družbo in sočloveka.

"Še vedno veliko ljudi potrebuje humanitarno pomoč. V našem planu, projektu največ pomoči darujemo otrokom in ženskam, ker smo mi žensko združenje. V tem programu imamo pa tudi podporo umetnikom, ker smo kar od vsega začetka ugotavljali, da za mlade umetnike res slabo skrbimo v Sloveniji. Ne znamo jih promovirat, nočemo jih podpirat … tako, da naš program zajema to. In vsako leto vsaj enemu mlademu nadarjenemu glasbeniku, baletniku, koreografu, likovniku doniramo denar, ki smo ga zbrali z dobrodelnim koncertom in še s kako drugo akcijo," je povedala Ivanka Mulec Ploj.

Helena pa je zjutraj poklicala tudi dijaka, ki mu donacija veliko pomeni. "Pomeni mi zelo veliko, saj mi omogoča nadaljni študij kitare. V vsakem primeru sem imel it namen študirat kitaro bodisi v tujini bodisi tudi v Sloveniji in se posvečat tej glasbeni umetnosti. Zdaj bo to še lažje in veliko bolj prepričan sem sam vase, da je to prava odločitev in, da je to prava pot za naprej," je povedal Vitja Kovačević.

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru: