Foto: Radio Maribor/Oto Rimele
Foto: Radio Maribor/Oto Rimele

Zagotovo se boste strinjali, da svet ni samo črno-bel in da nas vsakodnevno obkroža paleta čudovitih barv. Kamorkoli se ozremo, vidimo barve, ki nas spremljajo na vsakem koraku v neštetih barvnih kombinacijah in odtenkih. Tako lahko trdimo, da so del našega življenja in vplivajo na številna področja našega delovanja.

O barvah smo se pogovarjali s slovenskim slikarjem, oblikovalcem in glasbenikom Otom Rimelejem in z modno oblikovalko Tanjo Uvera.

''Običajen človek se ukvarja z barvami in razmišlja z barvami in o barvah na način, da si zamisli, kaj bo danes oblekel in si to predstavlja. Barva oblačila lahko človeka aktivira, usmerja in je pomembna zanj in tudi za okolico,'' razlaga Rimele. Glede barvitosti v naših domovih pa Rimele razlaga: ''Ko vidim izrazite barvne poudarke hiš, sem zgrožen, ker gre za tako imenovano barvno onesnaženje. Da imamo rdečo sobo, to ni naravno.''

Večino barv zavestno izberemo in vede izberemo tudi barvo svojih oblačil. Modna oblikovala Tanja Uvera glede barv razlaga: ''Vsaka barva je za vse, ni pa za vsakega vsak odtenek barve. Vsak lahko nosi rdečo barvo, vendar odvisno od odtenka,'' poudarja Tanja Uvera. Glede poletnih barv oblačil pa pravi: ''Za poletje težko determiniramo barve. Vsak ima svoje najljubše barve. Zagotovo pa so najbolj primerne svetle in pastelne, ki delujejo lahkotno in morsko ali pa spominjajo na tropski gozd in sveže rastlinje. Nekateri ljudje pa imajo raje lepo krojene obleke in težje materiale in barve. Kljub temu pa je pomembno, da uporabimo elemente, ki spominjajo na poletje,'' razlaga Tanja Uvera.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem Oto Rimele med drugim govori o tem, kaj nam barve sporočajo, Tanja Uvera pa nam je zaupala, katere barve narekujejo letošnji poletni trendi.