Sejo je spremljal novinar Bratko Zavrnik in se zjutraj pridružil tudi ekipi jutranjega programa.

Mariborski mestni svetniki so razpravljali dolgo v noč, točk na dnevnem redu je bilo veliko. Najbolj pa jih je, kot že večkrat doslej, razvnela tematika Športnih objektov Maribor. Zakaj?
"Na to temo je bilo v zadnjem času tako na mestnem svetu kot izven njega ogromno povedanega. Kot je znano, je zavod Športni objekti dolga leta ustvarjal izgubo, njegovo poslovanje ni bilo vzdržno, slišati je bilo tudi, da je sistem nastavljen tako, da nekako na svojo škodo subvencionira športne klube. Nakopičil je že skoraj milijon evrov izgube, predvsem terjatev občinskih podjetij. Sedanje občinsko vodstvo pa je rešitev našlo v preoblikovanju zavoda v d. o. o. in konverziji teh terjatev v lastniške deleže. Župan Arsenovič in podžupan Medved sta prepričana, da je to v danih razmerah najboljša rešitev, da upravljanje športnih objektov spravijo na pot vzdržnosti. Ves čas pa se pojavljajo tudi očitki, da gre le za prevalitev bremena na javna podjetja in posledično na občane ter da vzdržno poslovanje ni zagotovljeno. V Listi za pravičnost in razvoj so podžupana že večkrat pozvali k odstopu. Včeraj pa se je zapletlo pri seznanjanju s poslovnim poročilom za lansko, epidemijsko leto. Epidemija je prizadela tudi ta zavod, ki pa je z milijonom predvsem občinske, pa tudi državne pomoči, kljub temu ustvaril 17 tisoč evrov presežka, prvič po dolgih letih. Mestni svetnik Milan Mikl z Liste Franca Kanglerja pa je izpostavil več nepravilnosti v tem poročilu. Razvila se je obširna debata. Župan in podžupan sta naposled vodstvo zavoda podprla, a z obljubo, da bodo tudi te pomisleke raziskali. V mestnem svetu pa sta za svoje športne ideje do zdaj praviloma našla večinsko podporo."

Novinar Bratko Zavrnik je podal jutranji komentar. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Novinar Bratko Zavrnik je podal jutranji komentar. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Prišlo je tudi do vroče krvi, prerekanja ... Kako se je razprava razpletla?
"Prišlo je do razgrete izmenjave, pa ne samo pri tej točki, temveč tudi pri nekaterih drugih. To na mesnih sejah ni novost. Vajeni smo ostrih izmenjav na primer med svetnikom Liste za pravičnost in razvoj Primožem Juhartom in županom Arsenovičem, pa še več primerov bi našli. Tudi župan je znan po odločnem vodenju sej, velikokrat tudi, kot so mu že očitali, sarkastičnih oziroma pikrih pripombah, večkrat komu tudi odvzame besedo, kadar razprava po njegovem ne poteka v skladu s poslovnikom. Včeraj je opozicijski svetnik Matic Matjašič predlagal, da bi razpravo o poslovanju Športnih objektov v skladu s poslovnikom prestavili na naslednjo sejo, da bi lahko do takrat razčistili nejasnosti. Župan je to zavrnil. Tako Matjašič, ki je županu očital arogantnost, kot člani Liste Franca Kanglerja pa so nato sejo protestno zapustili."

Posnetku pogovora lahko prisluhnete tukaj: