Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat
Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat

Jutranji voditelj Robert Zajšek se je pogovarjal z Borutom Cvetkom, profesionalnim fotografom, ki je v sklopu radijske akcije »Poletni nasmehi« tudi član strokovne komisije.

Ta bo po koncu akcije, ki se izteče 28. julija, ocenjevala kvaliteto fotografije, izvirnost motiva, najlepši nasmeh in sporočilnost fotografije. O sami akciji si lahko več preberete TUKAJ.

"Nasmeh in odprte žareče oči so tisto, kar človeka premami in kar privlači k pogledu fotografije in včasih kar ne moreš odvrniti pogleda od lepega nasmeha in sijočih oči. To je na fotografiji zelo pomembno," je izpostavil Borut Cvetko.

In kakšni so nasveti profesionalnega fotografa?
"Velja, da od 11-ih do 15-ih svetloba ni prava, tisto visoko sonce povzroča pretrde sence, slika je brez kontrastov. Velikokrat se nam zgodi, da je slika presvetljena.

Model se ne rabi kremžit, postavimo se v senco, dosežemo sproščenost.

Če imamo pravi fotoaparat, ki ni telefon, velikokrat priporočamo bliskavico.

Lahko uporabimo odsevnik, da lahko zrcalimo svetlobo v naš motiv.

Uporabite trenutek pred sončnim zahodom ali trenutek točno po sončnem zahodu, to je res svetloba, ki je najbolj hvaležna.

Ko nimamo sončnih zahodov, pa se lahko poigramo na način, da recimo družina teče proti nam. Lahko pa, ko ni bliskavice, gremo v drugi primer in fotografiramo silhuete. Torej, da se naš fotografiranec postavi od strani in s tem dosežemo super fotko," je povedal Borut Cvetko.

Vabljeni k poslušanju celotnega jutranjega pogovora: