Foto: BoBo
Foto: BoBo

V jutranjem programu smo preverili, kako je z ribolovom v Dravi in katere ribe plavajo v njej. Naš gost je bil Bojan Javornik, predsednik Ribiške družine Maribor.

Koronavirus je vplival tudi na ribištvo. "Ribištvo je prostočasna dejavnost in ljudje zmeraj prihajajo na ribolov takrat, ko čutijo potrebo po relaksaciji. Korona nas je zaznamovala v začetku, ko migracije med občinami niso bile dovoljene, danes pa ugotavljamo, da noben ribič ni zbolel, saj nismo vsi na kupu, in če je socialna distanca dovolj velika, tudi prenosa ni. V času zapore med občinami pa so ribiči lovili, kjer je bilo dovoljeno gibanje, in to so tudi dobro izkoristili," je za jutranji program povedal Bojan Javornik.

V reki Dravi je veliko spremljevalnih faktorjev, ki znižujejo nosilno kapaciteto Drave in zmanjšujejo ribjo populacijo. Ribiči pa lahko to uspešno premagujejo v stoječih vodah, kjer z vnosom rib zmanjšajo negativne posledice. "Filozofija lova se spreminja, nič več ni namenjeno toliko za prehrano, ko je bilo nekoč. Navsezadnje se je ribištvo vseskozi borilo, da je bilo rib dovolj za prehrano. Danes je tega vrste ribolova zelo malo. V Dravi so izpleni ribičev zanemarljivi in ne vplivajo na ribjo populacijo, v ribnikih pa več, ali manj tudi spodbujamo in usmerjamo ribolov v; ujemi in spusti," je še povedal Javornik.

Naš jutranji sogovornik je poudaril še: "Vzgonskih mas, ki so potrebne, da se ohranja ribja vrsta, je zmeraj manj, manjša se število vrst rib."

O čem sta še govorila z jutranjo voditeljico Darinko Čobec? Katere vrste rib so v Dravi? Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: