Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman

Naš jutranji gost je bil Danijel Granda, inštruktor varne vožnje pri AMZS.

"Tudi mi nimamo pravega odgovora, treba pa se je zavedati, da smo čedalje bolj mobilni in je vedno več osebnih avtomobilov. In največkrat je število avtomobilov ravno tisto, kar pripomore k temu, da zastoji sploh nastajajo. Če se spomnimo včasih, je bilo avtomobilov manj, ceste so bile ožje … tudi takrat so se že pojavljali zastoji, predvsem, ko smo se odpravljali na morje je bil promet povečan. In seveda s številom prometa, avtomobilov je ta problem samo še narastel. Zato tudi v današnjem času ob obilici prometa, dela na cestah, morda še kakšna nesreča … pride do tega, da hočeš nočeš, obstanemo v zastoju. Potrpežljivosti je tudi vedno manj, čeprav imamo sodobne avtomobile. Ljudje so zelo vase usmerjeni, to kaže na to, da smo kot ljudje čedalje bolj nestrpni tudi v prometu," je povedal Granda.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minuli tedni so že nakazali, kakšno bo to poletje stanje na naših cestah. Promet bo, še zlasti ob petkih in sobotah, občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah. Vozniki se moramo zato na pot še toliko bolj pripraviti. Gneči se lahko izognemo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov. Vsi potniki se morajo zavedati, da bo potovanje zaradi morebitnih zastojev trajalo dlje časa, so zapisali na AMZS.

"Spremljajmo prometne informacije, načrtovanje poti je osnova. Poskušajmo jo načrtovati tako, da se bomo izognili zastoju. Če pa se znajdemo v zastoju, ohranimo mirne živce, trezno glavo in naj se nam nikoli ne mudi. Ne pozabimo pa na reševalni pas, da bodo reševalne službe lahko prišle na kraj nesreče," še dodaja jutranji sogovornik, s katerim je klepetal voditelj Kristijan Šmid.

Še več nasvetov pa najdete TUKAJ.