Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Kuhati v družbi vrhunskega chefa je zagotovo svojevrstna izkušnja. Dijaki mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem so minuli teden že gostili hrvaškega chefa Davida Skoka, tokrat pa se jim je v kuhinji pridružil kuharski mojster Bine Volčič. S srednješolci je delil številne nasvete, skupaj pa so pripravili tudi 5-hodni meni.

"Za prvi hod smo pripravili sirov ocvrtek z orehi, majonezo iz bučnega olja in krešo iz gorčice. Za drugi, hladni hod, je bila marinirana postrv z ribjo omako in kislo smetano, vloženo kolerabo ter ikre. Za tretji hod smo pripravili ajdovo kašo z jurčki, pečen file smuča ter jurčkovo kremo z lešniki. Kot glavno jed smo pripravili file jelena, pečenega z rdečo peso in malino ter s smrekovim oljem. Za sladico pa smo naredili karamelizirano jabolko in peno lovorovega lista ter ajdov crumble," pove dijak 4. letnika Erazem Martinčič.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Definitivno nas je spremljal pod budnim očesom"

V kuhinji je pomagalo okoli 15 dijakov, kot pove vrhunski chef Bine Volčič, pa je priprava hrane potekala kot v profesionalni kuhinji. "Mi smo zrihtali sestavine, jaz sem pripravil pet jedi in takoj na začetku smo naredili pol ure 'brifinga', da sem vsem razložil kaj bomo pripravili, potem sem jih razdelil v skupine. Vsaka skupina je bila zadolžena za eno jed. Vsaki skupini sem se nato še posebej posvetil, da so res vedeli, kaj morajo delati. In potem sem jih poslal delat," pove in doda: "Zdaj ne vem, ali so vedno tako zagnani, ali so bili samo danes, ker so vedli, da pridem. Moram reči, da so bili zelo poslušni, zelo motivirani in tudi odgovornost so sprejeli. Zdi se mi, da so res na dobri šoli."

Nad celotno izkušnjo in mentorstvom pa so bili navdušeni tudi dijaki. "Pomagal nam je pri vsem. Če kaj nismo znali, smo ga lahko vprašali, tako da ni bilo problema," pove dijakinja 3. letnika Nia Svenšek. Erazem Martinčič pa še doda: "Definitivno nas je spremljal pod budnim očesom, moram ga res pohvaliti, da je bil pozoren na najmanjše napake. Takšni obiski nam dajo največ izkušenj, da lahko spoznamo, kaj se dogaja v tujini in pri nas. Da vidimo, v kaj se spuščamo kot mladi bodoči kuharji, chefi in lastniki restavracij, da se potem, ko moramo vstopiti v ta poklic, ne ustrašimo. In da znamo razmišljati s svojo glavo, da ne iščemo pomoči samo pri drugih.

Če so se mladi kuharji odlično odrezali pri hrani, pa ni bilo nič drugače pri bodočih natakarjih, ki so poskrbeli za strežbo na visokem nivoju. Tudi zanje je bila to edinstvena izkušnja. "Tako lahko pridobimo nova znanja izven šolskega okolja in se mi zdi, da na ta način učenci odnesemo dosti več. Definitivno nas profesorji pripravljajo že od vsega začetka, to pa je potem dodatna vaja, nova izkušnja pri učenju," pove dijakinja 2. letnika Ernesa Gumzar.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

S čim je kuharski mojster najbolj presenetil dijake?

Kuharski mojster Bine Volčič je znan predvsem po bogatem kulinaričnem znanju in kreativnosti. Zavzema se za kuhanje s sezonskimi sestavinami, velik poudarek pa daje tudi na kuhanje s čim manj odpada. "Pri nas doma zelo lepo to kroži. Gre iz moje profesionalne kuhinje v domačo kuhinjo, kar v domači kuhinji ostane gre v kokoši, kokoši mi dajo pa jajca," pove.

V zadnjem obdobju sta z ženo Katarino na Goričkem postavila moderno domačijo – Posestvo Monstera, ki je postalo priljubljena kulinarična destinacija za vse, ki si želijo pristnega stika z naravo v vseh pogledih. Dijaki mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem pa so bili najbolj presenečeni ravno nad potekom dela na njegovem posestvu. "Malo smo izvedeli o tem, ko je zdaj na svojem, da mora vse delat sam. Tudi čistiti mora sam, tega nismo vedeli. In seveda tudi to, da dela cel dan," pove Nia Svenšek. Erazem Martinčič pa doda: "Najbolj mi je šel v uho njegov urnik, ki nam ga je predstavil; torej kako dela na njegovem posestvu. To je bil največji šok za nas. Odprt je samo nekaj dni na teden, ampak dela po 15-18 ur na dan, kar si mi ne moremo predstavljati. In za vse sta sama z ženo. Kapo dol." To pa se sicer vrhunskemu šefu pravzaprav ne zdi nič posebnega. "Jaz mislim, da sploh mladi kuharji mislijo, da ko si enkrat chef, da se samo kažeš naokrog. To je velika zmota. Bolj kot si zrel, bolj kot si izkušenj, več sam narediš. Saj prav, treba je organizirati delo, če imaš ekipo, jaz ekipe nimam, ker smo zastavili zelo družinski posel. Ampak meni ni problema; ja, od jutra do večera se dela – četrtek, petek, sobota, nedelja. Tudi posoda se pomiva, tudi tla se poribajo, tako je in tako je prav," pove Bine Volčič.

Da je poklic kuharja težek, vendar vse bolj cenjen in tudi vse višje plačan, pa poudarja tudi ravnatelj mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem Dušan Erjavec. Kot pove, želijo s tovrstnimi gostovanji priznanih chefov še dodatno motivirati svoje dijake. "Mi smo se že trudili, da bi dobili enega ali dva chefa, ki bi redno izvajala pouk, vendar zaradi njihove zasedenosti nam to ne uspeva. Ko najdejo prosti čas, pa to izkoristimo in jih povabimo. Namen šole pa je, da čim prej, predvsem, ko se selimo v novo stavbo, pouk organiziramo tako, da predvsem za višje letnike, ki že imajo neke kuharsko osnove in znanje, da jim pripeljemo chefe, ki jim dajo nadgradnjo." Kuharski mojster Bine Volčič ob tem upa, da je vsaj malo navdušil mlade kuharje, obiskov vrhunskih chefov na mariborski Srednji šoli za gostinstvo in turizem pa še ni konec. Že kmalu bo dijake obiskal priznan kuhar iz Krete.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič