Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman

Za začetkom ob devetih, bo pestro vse do popoldneva in sicer v telovadnici OŠ Breg na Ptuju. Jutranja voditelja Katja Gregorec in Kristijan Šmid sta klepetala z ravnateljico Osnovne šole Breg Jasno Brec, naš gost pa je bil tudi učitelj Oliver Buček, ki je mentor robotike na Osnovni šoli Breg.

Tekmovanje poteka na osnovni šoli Breg na Ptuju, ker je prav ta osnovna šola edina šola v Sloveniji, ki se ukvarja z VEX IQ robotiko.

Foto: MMC RTV SLO/OŠ Breg Ptuj
Foto: MMC RTV SLO/OŠ Breg Ptuj

Pomerilo se bo24 izbranih timov iz kar 8 držav, in sicer Finske, Turčije, Poljske, Češke, Nemčije, Kazahstana ter Slovenije. Tekmovanje je sestavljeno tako, da otroci sestavljajo svojega robota in ta robot potem po poligonu išče in pobira različne stvari, ki jih potem nese do cilja. Pobrani predmeti prinašajo različne točke, ki se potem seštevajo.

VEX IQ tekmovanje je sicer sinonim za tehnično odličnost, inovacije ter sodelovanje. Predstavlja platformo, kjer se mladi ustvarjalci preizkušajo v oblikovanju in izdelavi robotov, ki se spopadajo z izzivajočimi nalogami. Tekmovalci izražajo svojo ustvarjalnost in tehnično spretnost, postavljajo nove mejnike ter gradijo mostove med različnimi kulturami, sta v jutranjem programu poudarila sogovornika.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora TUKAJ.