Foto: Facebook/Štajerska turistična zveza
Foto: Facebook/Štajerska turistična zveza

Tisoče let sta bila sončni vzhod in sončni zahod edino, po čemer se je človek ravnal. Tudi v začetku je bil človek sam sebi prva sončna ura, saj se je ravnal po lastni senci. Sončna ura je človekov najstarejši merilni instrument, ki se nikoli ne pokvari. Vse sončne ure nam kažejo tudi gibanje Zemlje okoli Sonca.

Turistično društvo Ptuj je tako ob 30. rojstnem dnevu naše domovine Slovenije predalo svojemu namenu največjo vodoravno sončno uro v Sloveniji.
Strokovno pomoč je nudil krajinski arhitekt Boštjan Vauda iz Ptuja. Avtor sončne ure je Boštjan Pavlič iz Domžal. Prostor za postavitev je brezplačno prispevala Župnija Ptuj - sv. Ožbalt.

Predsednik Turističnega društva Ptuj, Peter Pribožič nam je zaupal, da so o postavitvi razmišljali že ob 1950-letnici Ptuja: "Najprej smo razmišljali o cvetlični uri, nato pa se odločili, da postavimo kar sončno uro. Ta nima mehanizma, zmeraj kaže točen čas, le sonce mora sijati. Pomembna je tudi lokacija, saj na uro ne sem padati nobena senca."

Kako je bilo s samo postavitvijo ure in zakaj so izbrali prav to lokacijo? Helena Ajdnik se je pogovarjala s predsednikom TD Ptuj, Petrom Pribožičem: