Z obilo spomini za nazaj se je Kristijan odločil, da vklopi radijski mikrofon in se vrne v čas, ko je v Punatu kot vzgojitelj tudi sam preživel eno leto. Obiskal je Mladinsko počitniški dom Frankopan Punat, kjer RKS - območno združenje Maribor vsako leto izvaja zdravstveno letovanje otrok na morju. Ravno v tem času je ujel tretjo izmeno in poizvedel, kako otroci preživljajo svoj počitniški čas na morju.

Foto: Radio Maribor/RK Maribor
Foto: Radio Maribor/RK Maribor

Najprej je poklepetal z Metodom Dolinškom, sekretarjem Območnega združenja RK Maribor. "65. sezona je letos, to je spoštovanja vreden jubilej. Mi smo zelo srečni in zadovoljni, da bomo letos speljali sezono do konca, vse do konca avgusta. Zdaj trenutno je v domu okoli 190 otrok vseh starostnih skupin. Za njih poskrbi naše osebje. Mi smo seveda vse prilagodili covidu, srečo imamo, da se lahko znotraj kompleksa ugodno in normalno gibamo in, da imamo svojo plažo. Pikica na i pa je, da imamo tukaj zdravstveno ambulanto ZD Maribor. Tako, da so otroci, ki so z nami, varni," je povedal Dolinšek.

Upravnik doma v Punatu je Boris Gabor, ki je povedal, da imajo v Punatu zunanje izvajalce, ki skrbijo za delavnice in so se izkazale za dobro potezo. "Imamo na splošno veliko kopanja, športnega udejstvovanja in vsega ostalega, ki pač nekako otrokom na letovanju pridejo najbolj v poštev in prav. Predvsem pa kopanje, plaža, morje in sladoled. Torej vsi, ki pridejo sem, so se prišli na morje kopat in prišli so se imet fajn," je poudaril.

Pred mikrofon je stopil tudi Egon Pavalec, vzgojitelj, ki je v Punatu tudi sam letoval kot otrok. "Vzgojitelj sem že 8 let. Mogoče se prvo leto te odgovornosti nisem zavedal, iz leta v leto pa se vedno bolj zavedam, da je to zelo odgovorno. Tudi zaradi tega, ker otroci potrebujejo več pozornosti in pa kakšnih besed."

Tista, ki je pa odgovorna za celotno izmeno, pa je pedagoška vodja Polona Gostenčnik. "To je res potrebno veliko energije, izjemno veliko organizacije, dobre volje in predvsem, da so vzgojitelji motivirani. Letos je veliko novincev vzgojiteljev. Sem vesela, smo res en tim."

Kristijan je poklepetal tudi z rezervno vzgojiteljico Melito Šmid in jo vprašal, kaj pomeni biti rezervna vzgojiteljica. "Sem vezni člen med pedagoškim vodstvom, pedagoško vodjo in pomočnico ter vzgojitelji. Dejansko pomagam z vso dokumentacijo, z vsemi obvestili, ki visijo na oglasni deski. V bistvu pomoč vzgojiteljem, če karkoli potrebujejo. Tudi če se zgodi, da rabi kak vzgojitelj odmor, vskočim," je povedala.

V Punatu so nekateri letos tudi prvič v vlogi vzgojiteljev. "Prejšnja leta sem hodil kot otrok, dve tri leta nazaj ... in šele zdaj vidim obe plati. Je velika razlika, je pa zelo zanimivo," je povedal vzgojitelj Mile Gašič.

Seveda pa je v Punatu tudi zdravniško osebje. "Poleg mene je še tim medicinskih sester, imamo tudi dva fizioterapevta. Naša naloga je tako preventivna kot tudi, da zdravimo določene poškodbe ali pa lažje bolezni. Dejansko gre res za minimalne poškodbe, recimo, da otroci stopijo na kak kamenček ali se udarijo ob nekaj," je povedala zdravnica Mia Becker.

Tudi za najmlajše je dobro poskrbljeno, tisti najmlajši namreč štejejo 5 let. "Na poti na avtobusu smo se hitro spoznali, videl sem, da so poslušni in je tisti začetni strah kar izpuhtel. Pomembno je, da otroci predvsem padejo v rutino, da najdejo svoj ritem in, da uživajo," je povedal Žan Majerič, ki ima skupino najmlajših in je prav tako prvič vzgojitelj.

Tisti, ki ga je na plaži srečal Kristijan, pa je vzgojitelj Slavko Senica. Po 25-ih letih sta se ponovno videla. "Če bi skupaj seštel jih je že 30 let in nekaterih otrok se krasno spominjam, tudi tebe Kristijan. Otroci mi še zmeraj dajejo veliko elana, veliko se naučim od njih in upam, da tudi oni od mene. Izkušnja vzgojitelja je zelo lepa izkušnja in vidim veliko mladih, ki delajo zagnano. Nekateri otroci so prvič na morju in to je res eno tako doživetje, morda v Punatu še bolj."

In tako je torej Kristijan obudil čas na letovanje v Punatu, ki mu je ostalo v lepem spominu. Prisluhnite celotnemu pogovoru: