Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Sam spadam med ljubitelje čokolade, zato me je radovednost tokrat gnala na čokoladno delavnico ob Limbuškem nabrežju, ki jih organizira znana mariborska slaščičarna. Tam nas je pričakala Laura Pintarič, ki nam je povedala, kaj je osnovna sestavina, ki je potrebujemo za pripravo čokolade. »Osnovna sestavina so kakavova zrna, ki so lahko grobo drobljena ali fino mleta. Kakavovim zrnom dodamo začimbe oz. sladkor, če pa želimo, da je čokolada mlečna, ji dodamo mleko oz. mleko v prahu

Laura nam je v nadaljevanju pojasnila tudi osnovni recept za izdelavo čokolado. »Kakavova zrna se morajo najprej čim bolj na drobno zmleti, da iz njih nastane nekakšna kaša. Kot sem že omenila, jim dodamo začimbe, nato pa še kakavovo maslo, ki ga sicer v manjši količini že dobimo z mletjem, a ga je potrebno dodati še ročno. Na koncu dodamo še topljeno čokolado ter vse skupaj zmešamo in vlijemo v modelčke za čokolado. Nato po želji čokolado še okrasimo z raznimi posipi

Po omenjenem receptu smo čokolado pripravili tudi mi in lahko rečemo, da je njena priprava res enostavna in ne zahteva posebnega kuharskega znanja. Udeležba na delavnici je bila mednarodna, saj smo naleteli tudi na gosta, ki je prihajal iz ZDA. »Delavnice sem se udeležil, ker smo z družino nastanjeni v čokoladni vasi. Videli smo, da se tukaj odvija čokoladna delavnica in le kdo bi to lahko spregledal

Vprašali smo ga, ali se bo priprave čokolade lotil tudi doma. »Vsekakor, če bom imel na voljo vse ustrezne sestavine. Gre za zelo zabaven proces, pri katerem lahko dodajaš različne posipe po svoji izbiri in na ta način ustvariš edinstven okus čokolade, ki se razlikuje od tiste, ki jo kupiš v trgovini.«

Lauro smo vprašali, komu bi priporočila udeležbo na delavnici. »Nanje večinoma prihajajo čisti laiki, saj je to zanje prva izkušnja, ker se želijo o čokoladi naučiti nečesa novega in si jo tudi prvič sami izdelati

Zanimalo nas je, kaj potrebujemo za izdelavo bele čokolade. »Poleg mleka potrebujemo zgolj kakavovo maslo, ki mu dodamo sladkor ter aromo vanilje oz. vaniljev zdrob

Navkljub dejstvu, da se pogosto srečuje z različnimi skupinami ljudi, pa se Laura ne spomni kakšne zelo nenavadne anekdote. »Vse skupine se zelo vživijo v pripravo čokolade. Ko se začne njena izdelava, se ljudje običajno zelo sprostijo, zato je delavnica zabavna in zanimiva izkušnja

Obiskovalca iz ZDA smo vprašali, kako je tam s čokoladnimi delavnicami. »Pri nas so takšne delavnice precej dražje, zato tudi ni toliko priložnosti, da bi se jih lahko udeležil. Všeč so mi tudi naravne lepote Slovenije, zato smo z družino tukaj zelo uživali. Država je majhna, a nudi precej edinstvenih doživetij

Povedal nam je tudi, katera hrana mu je bila pri nas najbolj všeč. »Tukajšnja kulinarika mi je zelo všeč. Predvsem bi izpostavil štruklje in idrijske žlikrofe

Lauro smo vprašali, ali namerava svoje slaščičarsko znanje še nadgraditi s kakšno dodatno delavnico. »Za nadgradnjo so vedno odprte vse možnosti in o tem redno razmišljamo.«

Glede na dejstvo, da svoje delo opravlja zelo dobro in s srcem, nas je za konec zanimalo, kako jo je pot zanesla do omenjenih delavnic. »Ponudila se mi je poslovna priložnost, ki sem jo zagrabila z obema rokama, in zdaj sem tukaj

Lauri želimo, da bi svoje delo še dolgo uspešno opravljala. Čokoladne delavnice pa so očitno postale pomemben del turistične ponudbe našega mesta, katere glas očitno seže tudi čez lužo.

Čokoladna delavnica