"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Končali smo tretjo sezono prebujanj ob kavi in kitari. Z nami so bili že stari mački slovenske glasbene scene, zasedba Tabu. Predstavila je tudi svežo pridobitev, pevko Katarino Samobor. Na kako zanimiv način so se prekrižale njihove poti? Prisluhnite:

Jutro ob kavi in kitari - Tabu

Skupina Tabu je stalnica na slovenski glasbeni sceni že več kot dve desetletji. Kakšna je bila glasbena scena ob vaših začetkih in kakšna je danes?
"Če pomislimo na hitro je bila scena relativno podobna. Velika večina bendov in izvajalcev, ki so takrat nastopali, nastopa še danes. Spremenile so se druge stvari. Nekaj je dobrih, nekaj pa manj, ampak pomembno je da gremo naprej in da ljudje še vedno radi poslušajo glasbo."

Kako vidite mlade slovenske glasbenike v zadnjih letih prodirajo na sceno, zdi se, da smo se spet znašli v nekakšnem glasbeno plodnem obdobju?
"Po dolgem času, ko smo v svojem žanru bili praktično vrsto let brez konkurence, so se prebudili tudi mladi bendi. Pojavilo se je veliko novih zelo kvalitetnih glasbenih skupin. Bi rekli, da je to v Sloveniji kot v nogometu ali košarki. Vsake toliko časa, po dolgi pavzi, pride na sceno nekdo, ki ima kaj pokazati. Upamo, da bo trajalo in da bo vpodbudilo še druge."

Skozi leta ste vedno aktualni in moderni, kako vam to uspeva?
"Morda se komu zdi, da je enostavno napisati pesem, ampak tukaj je vloženo veliko dela in energije. Ta pristop, da se ne zadovoljimo s povprečnim, ohranjamo še danes. Če nekaj ni povprečno, se hitro "povoha" z modernim."

K nam prihajate v Sredino jutro ob kavi, kjer boste svoje skladbe zaigrali akustično, tudi sicer pa ste redni gostje našega Studia 22?
"Zelo radi smo vaši gostje. Vaša hiša je redka ustanova, kjer bendi še lahko igrajo v živo. To je zelo pomembno in v čast nam je, da smo tukaj."

Pred kratkim je glasbeni svet obkrožila vest o vaši novi pevki, to pa verjetno pomeni spet novo obdobje vašega ustvarjanja?
"Tako je. Jedro skupine, ki ga tvorimo Primož, Tomaž in Iztok smo se že dolgo časa nazaj odločili, da je glasba naše poslanstvo. Nekajkrat so bile potrebne spremembe, a te spremembe smo oplemenitili na način, da so skupini dale nov veter v jadra. Tabu v svoji osnovi ostaja to, kar je vedno bil, kar pa je najpomembnejše."