Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Vonj pečenih kostanjev se že vije po našem mestu. Letos se ti v Mariboru pečejo na treh lokacijah, in sicer na Trgu svobode, na Glavnem trgu ob avtobusni postaji in ob ograji pokopališča Pobrežje.

S peko kostanjev je na Trgu Svobode prvi začel kostanjepek Zaim, ki nam v mestu sladke kostanje peče že več kot 25 let. Kot pravi, je z obiskom zaenkrat zadovoljen.

"Letošnjo sezono kostanjev smo začeli 19. septembra. Zaenkrat smo kar zadovoljni. To je vse odvisno od vremena," nam pove med mešanjem kostanjev. Kot še doda, peče italijanski kostanj, prodaja pa tudi domačega.

Tudi na Glavnem trgu ob avtobusni postaji že diši po kostanjih. Tam za nasmeške na obrazih skrbi ekipa Kostanja Bedrač. Kaj je njihov recept za najboljši kostanj?

"Po trebuščku se vreže, tak je potem tudi najboljši - rez čez celi kostanj, čisto na rahlo, le toliko, da se lupinica predre in ne pregloboko, ker potem pa gre narazen kostanj. Potem pa samo mešat," nam zaupa Dominika iz ekipe Kostanj Bedrač.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Ustavili pa smo se tudi na pokopališču Pobrežje. Tamkajšnji kostanjepek pa nam je zaupal svojo skrivnost pri peki kostanjev.

"Je pa res, da tudi kurimo na drva - kot v starih časih, moramo tudi zdaj. Tako kot so v starih časih znali, bomo pa mi tudi tako nadaljevali," nam pove.

Koliko bomo letos odšteli za merico?

Na Trgu svobode in Glavnem trgu bomo za malo merico odšteli tri evre in pol, medtem ko bomo na pokopališču Pobrežje zanjo odšteli tri evre. Cena velike merice pa na vseh treh lokacijah znaša šest evrov.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

V mestu že diši po pečenem kostanju