Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Decembra naši domovi prejmejo praznično podobo. In še kako dobrodošlo je praznično vzdušje letos, ko so stvari malo drugačne in bomo tako praznične dni preživeli doma, obkroženi z najbližjimi. To je čas, v katerem smo se vse do letos s prijatelji in znanci srečevali na ulicah ob prazničnih lučeh in kozarcu toplega čaja ali kuhanega vina. Kljub temu, pa si praznični čas lahko pričaramo v naših domovih.

Pogovarjali smo se pogovarjali z Urško Oman, ljubiteljico notranjega opremljanja ter mojstrico tako imenovanih projektov naredi sam, ki jih deli med svojimi sledilci pod imenom Carica Sveta. ''Letos se z okrasitvijo vračamo v naravo. Zelo popularni so venčki iz pampaške trave in suhega cvetja. Okraski pa so zaželeni enostavni in leseni,'' pravi sogovornica.

Urška s svojimi sledilci dnevno deli vrsto ustvarjalnih idej, med katerimi v prazničnem času prevladujejo zvezde iz papirnatih vrečk. Postopek izdelave le teh in še vrsto drugih idej je sogovornica opisala v spodnjem posnetku pogovora.

Letošnji december je zaradi negotove situacije umirjen in z nekoliko grenkim priokusom božičnega vzdušja na ulicah. O prazničnem in čarobnem decembru v enem izmed najlepših prazničnih središč – Moskvi, pa smo govorili z Anastasio Moskalenko, Rusinjo, ki se je pred dnevi vrnila v Slovenijo iz praznične Moskve. ''Letošnji december v Rusiji je malo drugačen kot prejšnja leta, vendar ne veljajo tako strogi ukrepi kot v Sloveniji. Druženje ni omejeno na število ljudi, v zaprtih prostorih pa je obvezna maska in rokavice,'' razlaga.

Sogovornica pravi, da v Sloveniji dajemo veliko večji pomen božiču in ne novemu letu, zato glede tega dodaja: ''Zelo mi je všeč, kako so v Sloveniji spoštovane božične tradicije. V Rusiji so božične tradicije bolj kot ne izginile.'' Poudarja, da v Rusiji dajejo veliko večji pomen praznovanju novega leta, ki pa traja tudi 10 dni ali več.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo govorili o prazničnih navadah in jedeh v Rusiji ter tudi o tem, kaj v prazničnih dneh pogreša v Sloveniji.