V petkovem jutranjem programu je bil naš gost Tomaž Kristanič, vodja Zavetišča za živali Maribor. V teh korona časih je na srečo v zavetišču dokaj mirno. "Moram reči, da je dokaj mirno, je tudi čas takšen, ko z muckami ni večjih problemov. Tudi kužkov imamo samo 9. Zaenkrat torej umirjeno, ampak na žalost prihajajo spomladanski meseci, ko bomo spet pokali po šivih z mucami," je izpostavil Kristanič.

Trenutno v zavetišču poteka akcija »Božiček za en dan«, kar pomeni, da lahko darujete kosmatincem in odziv je resnično velik. "Na spletnih mestih smo objavili slikice živali in zraven pripisali, kaj te živali potrebujejo. Ker ima vsaka žival specifične potrebe, smo to tudi zapisali. Odziv pa je enostavno fantastičen. Kar se letos dogaja, je enostavno neverjetno," dodaja Kristanič.

Donirate lahko kadarkoli. Donacije jim lahko direktno predate, pred vhodnimi vrati pa imajo tudi postavljeno košarico, ki zagotavlja t.i. brezstično predajo. V zavetišču namreč vedno potrebujejo najrazličnejše stvari in hrano. "Recimo enoslojen tekstil, kakšne koce, rjuhe, brisače, posteljnino… Darujete lahko mokro in suho hrano za muce in mačje mladiče. Vedno pride prav tudi mačji pesek. Vsekakor pa je kvalitetna hrana za odrasle mačke in pse vedno dobrodošla."

Če razmišljate o tem, da bi posvojili novega štirinožnega prijatelja, pa je dobra novica, da so posvojitve vsekakor možne, seveda pod določenimi pogoji. "Pri nas so določene omejitve. Ogled živali in posvojitve so možne samo po predhodni najavi. Oglede imamo vsak delovnik med 9. in 14. uro ali v soboto med 10. in 13. uro. Rezerviramo termin in si lahko pridete ogledat živalice. V zavetišču je v določenem terminu samo en obiskovalec oz. obiskovalka. Moram pa poudariti, da je več kot 90 odstotkov tistih, ki tudi žival tudi posvojijo," še izpostavlja Kristanič.

Telefonska številka, kamor se lahko najavite je 02 480 16 60, lahko pa jim pišete na elektronski naslov zavetisce.mb@snaga-mb.si.

V jutranjem programu smo pozvali tudi k donaciji mikrovalovne pečice. Namreč v zavetišču uporabljajo grelne diske za mačje mladiče in jih v pečici zagrejejo. Še v istem dnevu so nam iz zavetišča sporočili, da so mikrovalovno pečico tudi dobili. Iskrena hvala našim poslušalkam in poslušalcem za to gesto in donacijo. Nedvomno imajo naše poslušalke in poslušalci za živali vedno "odprta" srca.

 Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO