Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat
Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Sredino jutro je z nami preživela pevka, harfistka, plesalka, učiteljica in mama, ki pravi, da ima pred seboj jasen cilj. S svojo glasbo želi nastopati po svetu, svojim učencem pa dati kar največ znanja in vzgojiti samostojno in srečno deklico. Tokrat smo gostili Astrid.

Astrid

Si pevka, harfistka, plesalka, učiteljica in mama. Kako usklajuješ vse vloge v svojem življenju?
"Pred seboj imam jasen cilj, da želim s svojo glasbo nastopati po svetu, svojim učencem dati kar največ znanja in vzgojiti samostojno in srečno deklico. Bolj malo spim, priznam, delam pa po večini od jutra do večera."

Če bi morala izbirati, bi izbrala klasično ali popularno glasbo, ali je morda glasba samo ena?
"Kar se tiče opernega petja in nastopanja v glasbeno-scenskih uprizoritvah, bo to vedno ena izmed mojih velikih ljubezni, vendar sem morala sčasoma ugotoviti, kje je zares moje mesto. Vsaj trenutno je to alternativna in popularna glasba, mislim pa, da se bom na čisto svoj način spet vrnila tudi v klasične vode. Kar se tiče igranja klasike na harfo, sem v resnici uživala le v igranju v orkestrih, kar pa nikoli ne bo moja karierna aspiracija."

Kako se obnese harfa kot kantavtorski instrument?
"Vedno bolj. Odkar uporabljam pedalne efekte, mi je zvok harfe nehal it na živce in je lažje. Celo življenje sem posvetila študiju harfe tako ali drugače, zato sem se najedla njenega zvena. Ko sem začela dodajati prostor, ground in nepredvidljive zvočne strukture, ki jih včasih povsem samosvoje dirigirajo pedalni efekti, je vse skupaj zopet postalo zanimivo in hranljivo. "

V Jutra ob kavi in kitari uvajamo novo rubriko, našo knjižno polico. Katera knjiga, ki si jo prebrala ti je ostala v najboljšem spominu?
"Trenutno berem "John Lennon: Življenje, ljubezen in smrt", avtorice Lesley-Ann Jones, ki me je potegnila vase kot vrtinec. V najboljšem spominu mi bo za vedno ostal trenutek, ko sem kot otrok na tleh dnevne sobe prvič brala knjigo "Harry Potter: Kamen modrosti". Vem, da je že dolgo od tega in bi morda morala navesti kakšno bolj učeno literaturo, vendar sem le-te prebrala cele kupe, zahvaljujoč ravno tej knjigi, zaradi katere sem se nesmrtno zaljubila v branje."

Kako to, da ustvarjaš v različnih jezikih?
"Prepričana sem, da v moji glavi živi nek kulski palček, ki ustvarja te tekste, ker se v resnici zgodijo v nepredvidljivih trenutkih, ko sem sproščena, ranljiva ali pa v nekakšni glasbeni intimi s Tomažem. V resnici ne vplivam vedno na to, v katerih jezikih se besedila zgodijo. Slovenščino obožujem, ker sem v zgodnji mladosti požrla na kupe knjig, pa tudi doma so me vzgajali, kako lepo govoriti svoj materni jezik. Angleščina je jezik, v katerem sem poslušala glasbo že kot otrok. Prve skladbe, ki sem se jih spremljala na klavir, so bile v angleščini. Srbo-hrvaški jezik je zame neverjetno naraven, ker imam v Srbiji del družine. V francoskem jeziku je bila mono-opera s katero sem magistrirala iz opernega petja, na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer sem nekaj let študirala arije in samospeve v veliko jezikih (ruskem, češkem, italijanskem, nemškem, francoskem, ipd.). Jezik je v vsakem primeru skupek črk, ki jih postavljamo v različna zaporedja."