Bil je gost v jutranjem programu, z njim pa sta klepetala jutranja voditelja Katja Gregorec in Kristijan Šmid. Pogovor je tekel o njegovi povezanosti z naravo in zadnji knjigi z naslovom O vinu, kozah in drugih prevarah.

Foto: MMC RTV SLO/Katja Gregorec
Foto: MMC RTV SLO/Katja Gregorec

"Jaz vedno rečem oz. tako čutim, da se mi zgodbe usedejo na ramo in mi šepetajo v uho. Jaz sem samo tisti, ki jih zapišem. Vse življenje spoštujem naravno, jo raziskujem in se učim od nje. Mogoče lahko rečem za sebe, da zelo spoštujem religijo narave. Narava ima vedno prav veste," je povedal Boris Kolar.

Boris Kolar je ekolog in ekotoksikolog v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru. Slovenski literarni prostor je pomembno zaznamoval z deli Iqball hotel, Trinajst in Potopimo Islandijo!. Sam zase pa pravi, da ni samo ekolog in ekotoksikolog, ampak tudi oče, dedek, kmet, pisatelj itd,.

"Knjiga je začela nastajati v Franciji pred 12. leti. Lahko pa bi jo opisal tako, da se dogaja v 13. stoletju v Južni Franciji in na območju današnje Slovenije, predvsem Posočju. Knjiga je radoživa, vohunska mogoče na nek način, z dobršno mero zmernega hedonizma. Uči pa nas o tem, da prevare vrtijo svet. In bolj kot so neumni oblastniki, bolj so te prevare potrebne in upravičene. Tudi v tej knjigi se da potegniti vzporednice z današnjim svetom."

Jutri 22. februarja, ob 18. uri, bo naš gost v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, predstavljal svojo knjigo. Pogovor bo vodil Stane Kocutar.

"Nikoli ne bi mogel pisat težkih del, ki raziskujejo temno stran človeka. Pravzaprav gre za to, da jaz ustvarim like in ti liki so praviloma podobni njihovemu stvaritelju. In, ker so vseeno različni, se moram neskončno zabavat, ko potem opazujem, kako med sabo komunicirajo, kaj počnejo. Jaz jim pustim, da delajo kar hočejo, da jih zanese kam jih pač usoda zanese. Jaz to pač potem zapišem," je še povedal Boris Kolar.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora TUKAJ.