Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Vročina ne pesti nas, pač pa tudi živali, poskrbimo zanje. Tudi ti naj imajo ves čas na voljo svežo vodo, senco ali dobro prezračen hladen prostor. Pri visokih zunanjih temperaturah hišnih živali ne puščamo samih v parkiranih vozilih, usodni zanje so lahko tudi drugi zaprti neprezračeni prostori ali zgolj izpostavljenost soncu brez možnosti umika v senco. Visoka temperatura lahko pri živali povzroči vročinski udar, kar se lahko konča s poginom, opozarjajo strokovnjaki.

Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Nasvet veterinarke

Toplejši meseci s sabo prinašajo še več skrbi za lastnike torej, tudi alergije so iz leta v leto v porastu, smo lahko slišali v prejšnji oddaji in tej temi namenjamo več oddaj. Kako pa ravnati v primeru alergij?

"Lahko rečemo ok, smo vse naredili za odpravo parazitov. Srbež je še vedno prisoten, kaj od tega je? Najprej poskušamo izločiti hrano z izločevalno dieto. Dva meseca predpišemo hrano, ki jo žival ni jedla, predvsem vrsta mesa. Alergeni so govedina, piščanec, tudi jagnjetina. Pri mucah pa ribe in perutnina. Ko delamo izločevalne diete, je pomembno, da damo po sestavi hrano, ki je žival še ni jedla. Ker ne moremo biti alergični na nekaj, kar žival še ni jedla. Če po tej striktni dieti ni bolje, govorimo o okoljnih alergenih. Tudi te lahko v končni fazi določimo, alergeni se lahko tudi določijo, ti pa so različni od cvetnega prahu do prahu dreves, ki cvetijo in trave in živali so na to občutljive," je povedala veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Alergije pa imajo tudi več obrazov, o tem bomo govorili naslednjič.

Leglo mačjih mladičev

Ko sem obiskala Veterinarski center Pika v centru Maribora, sem spoznala Klaro Pečnik, ki je domov vzela leglo mačjih mladičev. Klinika se namreč trudi, da pomaga pri posvojitvah najdenčkov. Klinika se povezuje z društvom Anima, preko katerega se bodo posvojili mladički.

"Pred kakšnim mesecem dni so se na nas na veterini obrnili najditelji osmih majhnih muc in, ker oskrba tako majhnih muc zahteva precej časa, sem jih vzela domov. Ko dopolnijo tri mesece in so polno cepljeni, lahko odtačkajo v nov dom. Dva sta bela, dva črno-bela, ostali pa so črne barve. Mucki se bodo oddajali preko društva Anima, lahko jih kontaktirate. Anima je tudi uradno društvo, preko katerega se bodo mucki posvajali. Vsi posvojitelji se lahko obrnejo na društvo, po dogovoru pa vabljeni na obisk in spoznavanje muc," je povedala Klara.

Mucke si lahko ogledate v galeriji spodaj.

Kar precej mačjih mladičev se nahaja tudi v Zavetišču za živali Maribor, predstavimo jih v naslednji oddaji. Jasmina Bauman vas pozdravljam do prihodnjič in vabim k poslušanju oddaje: