Jajca so sicer krasno beljakovinsko živilo za lepo dlako, o tem bomo govorili prihodnjič, tokrat pa smo se dotaknili teme, ki morda ni tako poznana. Ste že kdaj zasledili, da so jajčne lupine dodatek pri prehrani psa? Pa je to res potrebno?

Veterinarski nasvet veterinarke Natalije Hercog Gerbec (vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora)

"Živimo v času, kjer imamo na voljo veliko informacij, kar je dobrodošlo. Včasih pa moramo biti malo bolj kritični do tega kar preberemo. Jaz v svoji več kot 20-letni praksi nikoli tega nisem svetovala, zakaj? Hrana, ki jo dajemo živalim je zelo dobro uravnotežena, ni nobene potrebe po tem. Mogoče v prejšnjih časih, še naših dedkov in babic, kjer nismo poznali vse te pasje industrije oz. hrane za živali, je to lahko bilo dobrodošlo. Sploh pri kakšnih mamah, ki so imele mladiče in mislim, da to izvira iz tistih časov. Osebno tega ne priporočam, potrebno je namreč vedeti tudi to, da lahko jajčna lupina vsebuje kakšne bakterije tudi salmonelo. Na lupini so lahko sledovi zasušenega blata in tam je lahko vir težav, da ima pes prebavne težave. Jaz se tega ne bi posluževala," je povedala veterinarka Natalija.

Srečna zgodba o posvojitvi

Na sliki je posvojenka Erika z veterinarko Natalijo. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Na sliki je posvojenka Erika z veterinarko Natalijo. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

V naših oddajah iščemo tudi srečne zgodbe o posvojitvah in tokrat smo predstavili zgodbo veterinarke Natalije, ki je posvojila dve muci in že nekaj let živita na kliniki Pika.

"Veste, vedno rečem, veterinarji brez živali je tako kot košarkarji brez žoge. Radi imamo te živali in z veliko zgodbami o zapuščenih živali se srečujemo. Imamo dve muci, ena muca je želvovinka, to je takšna črna z oranžnimi vzorčki. Vedno je takšna barva vezana na samičke, samčkov ni takšnih. K nam je prišla kmalu po odprtju, bila je ena izmed prvih rešenih muc. Zelo lepo in še dandanes sodelujemo z društvom Anima in napisali smo veliko lepih skupnih zgodb in ta je bila ena izmed prvih. Naša Šeka je bila rešena iz ene kmetije, kjer je lastnik zelo grdo delal z živalmi. Prišla je s svojo mamo in s sestrami in je bila tako karakterno posebna, tako nežna muca, da smo se odločili, da jo obdržimo. Tudi zelo lepo sprejme ostale paciente in je taka terapevtska. Na recepciji ima eno posteljico, spi na pultu in tudi okoli po kliniki in je naš zaščitni znak. Druga muca pa je Erika, ki je oranžne barve. To pa je tudi zanimivo, več kot 90 odstotkov muc oranžnih je namreč samčkov, pna pa je samička. Bila je najdena v eni garaži. Njena mama se je poškodovala, bratec in sestrica sta umrla ona pa je preživela in je naša muca vzgojena na flaško. Živi pa v naših zgornjih prostorih," je v naši oddaji povedala veterinarka Natalija.

Na sliki je posvojenka želvovinka Šeka. Foto: MMC RTV SLO/Natalija Hercog Gerbec
Na sliki je posvojenka želvovinka Šeka. Foto: MMC RTV SLO/Natalija Hercog Gerbec

Tudi vi nam lahko napišete vašo zgodbo v krajši ali daljši obliki in jo bomo objavili na naši spletni strani www.radiomaribor.si ter na družbenih omrežjih. Delite vaše zgodbe z nami in pišite na vesela.tacka@rtvslo.si.

Vabljeni k poslušanju oddaje tudi v zvočni obliki TUKAJ.