Kaj na temo zob pravi veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika iz centra Maribora?

Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman. /Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman. /Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Veterinarski nasvet
"Zobje so zelo pomemben del telesa, ki prispevajo k splošnemu zdravju. Če kužku že smrdi iz gobčka, je veliko zamujenega. Tako kot pri ljudeh kot tudi pri živalih, se razvijajo bolezni v ustni votlini. Pri več kot 75 odstotkih pri živalih starih nad tremi leti že najdemo kakšne spremembe na zobeh in mehkih tkivih. Poznamo gingivitis, vnetje dlesni in podobno se začne pri psih in mačkah. Dlesen je pordela, lahko tudi zakrvavi, a lahko še pomagamo. Kadar pa pride do tega, da bolezen napreduje, pa se pojavi parodontalna bolezen. Gre za vnetje in prizadeta obzobna tkiva, opazimo zobni kamen, strašen zadah, dlesni krvavijo, zobje se majejo in na koncu izpadejo. Ko se ta bolezen zažene, ni povratka. Veterinarji lahko samo upočasnimo bolezen. Vsem je seveda v interesu, da imajo naše živali zdrave zobe. Vsi ti vnetni procesi namreč povzročajo kronično bolečino in so vir stalne okužbe oz. gojišče predvsem bakterij, ki lahko po krvnem obtoku potujejo tudi do drugih organov, do srca, jeter, ledvic. Lastniki navadite psa že kot mladiča na zobne ščetke in pasje zobne paste," je povedala veterinarka Natalija Hercog Gerbec.

Zavetišče za živali Maribor
Radio Maribor z zavetiščem odlično sodeluje, redno ga obiskujemo. Najdaljši staž med mucami ima trenutno črna lepotička Moni, nam je povedala Maša Mesarec iz zavetišča.

Maša Mesarec iz Zavetišča za živali Maribor in Jasmina Bauman. /Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Maša Mesarec iz Zavetišča za živali Maribor in Jasmina Bauman. /Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

"Moni še ni imela sreče, da bi odtačkala v dom. Sprejeta je bila maja 2023 s svojimi par dni starimi mladiči. Vsi mladiči so že našli dom razen enega. Je zelo umirjena, carljiva, prijazna, stara približno dve leti in pol. Mi imamo skupen prostor, kjer imamo od 15 do 20 muc in Moni je bila nekaj časa tam, vendar je ta gneča za njo prevelik stres in smo jo zato ločili. To pa ne pomeni, da ni združljiva s kakšno muco, le da potrebuje družbo kakšne morda starejše muce. Za ogled se je potrebno najaviti," je povedala Maša Mesarec.

Moni išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Moni išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Kontakti mariborskega zavetišča so: 02 480 16 60 ali zavetisce.mb@snaga-mb.si.

Prihodnjič pa boste slišali koliko starejših kužkov čaka nove domove v mariborskem zavetišču. Veterinarka Natalija Hercog Gerbec pa bo povedala še več o zadahu iz gobčka. Hvala, da ste del naše tačkaste družbe, Jasmina Bauman vas pozdravljam do prihodnjič in vabim k poslušanju oddaje TUKAJ.