Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Veterinarski nasvet

No, vsak zakaj ima svoj zato. Pojasnjuje veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika iz centra Maribora.
"Muce veljajo za zelo čiste živali, če pogledate koliko časa posvetijo negovanju kožuščka, lizanju dlake. Pri psih pa ni nujno, da je temu tako. Navadno se povaljajo po kakšnem gnoju in čudnih živalskih iztrebkih. In tu gre za eno zanimivo vedenje, kjer očitno hočejo prikrit svoj lasten vonj. Recimo zgodilo se mi je, da se je moj lasten pes, ko smo ga okopali, šampon tudi ni imel močen vonj, povaljal res po hudo smrdeči umazaniji. Verjetno gre tukaj za ta vidik prikrivanja, ki je v osnovnem nagonskem predatorskem vidiku udi pomemben, da »zakamuflirajo« sebe," je povedala veterinarka Natalija.

Prihodnjič pa boste izvedeli, ali se tudi pri psih in mačkah s starostjo pojavlja demenca.

Marinka išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Marinka išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Zavetišče za živali Maribor
Redno obiskujem Zavetišče za živali Maribor, kjer se resnično trudijo za živali, mi pa se trudimo skupaj z njimi, da kosmatincem poiščemo nove domove. Danes je na vrsti muca Marinka, ki je na srečo pristala v zavetišču in ne kje drugje. Maša Mesarec iz zavetišča dodaja:

"Marinka nam je bila nastavljena v škatli pred vhodom v zavetišče. Je odrasla muca in smo ji dali imeli Marinka, naša veterinarka pa je ocenila njeno starost na približno 5 let. Marinka je bila lepo rejena, videlo se je, da je nekdo za njo skrbel. Cartljiva, prijazna, manjka pa ji del zadnje leve tačke, a to tačko še vedno uporablja pri hoji. Zaradi tega ji iščemo izključno notranji dom. Posvojitelj se mora zavedati, da ima Marinka ima svojo preteklost, a se bo hitro prilagodila, če ji bo le kdo dal priložnost."

Telefonska številka mariborskega zavetišča je (02) 480 16 60. Lahko jim tudi pišete na elektronski naslov: zavetisce.mb@snaga-mb.si.

Trenutno v zavetišču biva kar nekaj muc in to pretežno črne barve. Da vam črna barva mačke ne bo prinesla nič slabega, kvečjemo samo dobre stvari, pa več prihodnjič.

Jasmina Bauman vam pošiljam lep tačkast pozdrav in vabim k poslušanju celotne oddaje TUKAJ.